dinsdag 9 februari 2010

Sp.a pensioenplan in detail

Sp.a wil een goed, sociaal en rechtvaardig pensioenstelsel voor iedereen. Net daarom willen we de pensioenen optrekken tot 70 procent van het laatste nettoloon. Bovendien willen we ervoor zorgen dat de rusthuisfactuur nooit hoger is dan het pensioen.

sp.a gaat resoluut voor een nieuw én beter sociaal model dat werkt voor iedereen. Met daarbij veel aandacht voor de pensioenen. We willen een goed, sociaal en rechtvaardig pensioenstelsel voor iedereen. Net daarom willen we de pensioenen optrekken tot 70 procent van het laatste nettoloon. We kiezen dus voor een aangepast pensioenstelsel dat inspeelt op de verwachtingen van iedereen.

We pleiten ook voor een veralgemeende toegang tot aanvullende pensioenen. De uitbouw van deze tweede pensioenpijler tot een aanvullende sociale bescherming moet leiden tot de democratisering van het stelsel en tot meer solidariteit. Zodat iedereen ervan kan genieten. De tweede pensioenpijler mag voor ons geen beleggersclubje voor de happy few worden.

Verder willen we ervoor zorgen dat de rusthuisfactuur nooit hoger is dan het pensioen. De overheid betaalt de rest.


Hoe zien wij de toekomst van de sociale zekerheid in het algemeen en de pensioenen in het bijzonder?

sp.a gaat resoluut voor een nieuw én beter sociaal model dat werkt voor iedereen. Met daarbij veel aandacht voor de pensioenen. We willen een goed, sociaal en rechtvaardig pensioenstelsel voor iedereen. Net daarom willen we de pensioenen optrekken tot 70 procent van het laatste nettoloon. Nu bedraagt dat gemiddeld 62 procent. We kiezen dus voor een aangepast pensioenstelsel dat inspeelt op de verwachtingen van iedereen.

Het debat over de toekomst van het huidige pensioenstelsel voert men, spijtig genoeg, al te vaak vanuit één enkel oogpunt. Namelijk vanuit de financiële leefbaarheid van de wettelijke pensioenen. Zonder aandacht te besteden aan de sociale rol en impact van het pensioen. Voor ons is de sociale impact van pensioenen nét belangrijk.

Het pensioen moet dienen om er voor te zorgen dat gepensioneerden een aanvaardbaar welvaartsniveau bereiken. Het armoederisico bij 65-plussers ligt duidelijk hoger dan bij de rest van de bevolking. Zonder pensioen zou 90 procent van hen een inkomen hebben dat onder de armoedegrens ligt. Mede dankzij het pensioen daalt dit risico aanzienlijk, wat wijst op het belang van het pensioen om boven de armoedegrens te blijven. Het pensioen moet niet dienen om niet-arm te zijn.

We pleiten ook voor een veralgemeende toegang tot aanvullende pensioenen. De uitbouw van deze tweede pensioenpijler tot een aanvullende sociale bescherming moet leiden tot de democratisering van het stelsel en tot meer solidariteit. Zodat iedereen ervan kan genieten. De tweede pensioenpijler mag voor ons geen beleggersclubje voor de happy few worden.



Zullen de pensioenen wel betaalbaar blijven?

De vergrijzing is een succes. Ze is het resultaat van langdurige inspanningen die hebben geleid tot betere arbeidsomstandigheden, betere sociale voorzieningen, betere behuizing, een hogere scholingsgraad en tal van andere verwezenlijkingen die het welvaartsniveau van de bevolking hebben opgetrokken. De vergrijzing stelt ons ook wel voor extra uitgaven, maar dat mag ons absoluut niet beletten om de mensen een goed pensioen te garanderen.
Om die toekomstige pensioenen veilig te stellen, lanceerde toenmalig minister van Begroting Johan Vande Lanotte in 2002 het Zilverfonds. In de periode tot 2007 werd er 16 miljard euro ingestort. De vorige regering had een traject uitgetekend dat er in de jaren 2008 tot en met 2011 nog eens 3,5 procent van eht Bruto Binnenlands Product of 10,5 miljard zou in gestort worden. Aangezien de huidige regering vanaf 2007 geen begrotingsoverschotten meer realiseert en zegt er tijdens deze legislatuur ook geen meer te zullen realiseren, derft het fonds daardoor zo’n 10,5 miljard.


Hoe willen jullie ervoor zorgen dat de rusthuisfactuur nooit hoger wordt dan het pensioen?

Zoals gezegd willen we een verhoging van de pensioenen.
Daarnaast beseffen we dat door de inflatie zijn prijsstijgingen van de factuur niet helemaal te vermijden zijn. Maar die prijsstijgingen moeten sociaal aanvaardbaar blijven en samengaan met meer overheidsfinanciering.

We stellen ook meer sociale maatregelen voor het wonen voor, en willen dat er een maximumfactuur in de ziekteverzekering voor medische kosten komt.

Tenslotte rekenen we op de zorgverzekeringspremie en de uitbreiding van de ‘zorgmaximumfactuur’ naar de residentiële zorg voor niet-medische kosten.


Welke maatregelen zijn er nodig om ervoor te zorgen dat de rusthuisfactuur nooit hoger wordt dan het pensioen?

De voornaamste ingrepen zijn:
- De kosten voor wonen moeten gescheiden te worden van de kosten voor zorg. Voor de woonkosten moeten in residentiële zorgvoorzieningen dezelfde principes gelden die we elders ook hanteren, met sociale tarieven voor de lagere en middeninkomens.
- De zorgkosten worden apart aangerekend en vallen onder de maximumfactuur, ook in de residentiële opvang.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :