De onrust over pensioen is er, blijft en zal de komende 10 jaar ook niet weggaan!
De baby-boomers (geboren na 1950) gaan vanaf 2010 met steeds grotere getale met pensioen. Vanaf 2015 vervalt dus niet voor niets de AOW-toeslag en zal de pensioenleeftijd verhoogd zijn tot 67 jaar. Pas vanaf 2020 wordt er meer pensioengeld uitgekeerd dan bespaard. Dat betekent dat de aanslag bij met name pensioenfondsen op de indexatie-capaciteit nog veel groter gaat worden. Nu wordt slechts 20 miljard euro per jaar aan pensioen uitgekeerd, op een vermogen van ongeveer 600 miljard. In 2020 zal het pensioenvermogen naar circa 1000 miljard zijn gestegen en wordt er per jaar circa 100 miljard uitgekeerd, het 5-voudige dus ten opzicht van nu. Een stijging van maar liefst 3% naar 10% per jaar van het pensioenvermogen!
Nu veel pensioenfondsen een dekkingsgraad hebben die lager is dan 100% mogen ze niet meewerken aan waardeoverdracht. Juist in een tijd dat er veel ontslagen zullen zijn. Het recht op waardeoverdracht van een werknemer vervalt hierdoor niet, maar wordt slechts opgeschort. Dat betekent dat er een soort ‘stuwmeer’ ontstaat van potentiele waardeoverdrachten. Stel een werkgever neemt de komende 2 jaar 5 nieuwe werknemers in dienst. Zelfs als het alleen maar vervanging is van werknemers die met pensioen gaat speelt het al. In 2013 hebben dan zowel het oude en/of nieuwe pensioenfonds weer een dekkingsgraad boven de 100%. Dan loopt de werkgever het risico dat hij niet voor 1 werknemer duizenden (ja, zelfs tienduizenden euro’s) moet bijbetalen, maar zelfs 5x! Hoe voorkomt een werkgever dat? Door over te stappen van een salaris/diensttijd-regeling (middelloon) naar een beschikbare premieregeling (waarbij hij dus alleen en premie ter beschikking stelt). Is dat erg voor een werknemer? Nee, dat hoeft niet .Als er maar voldoende premie ter beschikking wordt gesteld en het geld goed beheerd wordt. Dat kan namelijk heel goed ook op collectieve basis waardoor de beheerkosten beperkt blijven.
Hoe gaat het vervolgens met de pensioenuitkeringen van alle mensen die voor hun pensioendatum gescheiden zijn. Klopt het allemaal wel? En hoe gaat het dan met de rechten nadat er waarde is overgedragen als gevolg van een nieuwe baan? Het nabestaandenpensioen blijft namelijk altijd achter bij de oude werkgever (dus een overlijden, na een echtscheiding, na een waardoverdracht is driedubbel complex en vereist veel verificatie van de juistheid van gegevens).
Werkgevers willen vervolgens echt niet meer tot de dood verantwoordelijk blijven voor al deze pensioenzaken voor een werknemer die ooit een paar jaar bij hem heeft gewerkt. Echt niet! Leest u het rapport van alle werkgeversorganisaties: Naar een modern en betaalbaar pensioen er maar eens op na. Als ik eerlijk ben durf ik ze eigenlijk ook geen ongelijk te geven.
Tot slot wordt per 2011 het Nationaal Pensioenregister geopend. Een site waar alle pensioenrechten o vermeld staan. Dan heeft de Nederlander eindelijk overzicht en kan zich zetten aan een ‘stukje’ financiele planning. Voldoende kennis van zaken is daarbij onontbeerlijk.
Kortom, de komende 10 jaar zal pensioen pas echt een dynamisch veld blijken te zijn.