Landal GreenParks

dinsdag 8 maart 2011

Assuralia : “Valse noot” Apra Leven: de perikelen van een atypische verzekeraar zijn niet representatief voor de branche

Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, begrijpt de intrekking van de toelating van Apra Leven, een levensverzekeringsmaatschappij met een omzet van 0,1% van de markt. Het beleggingsbeleid van die onderneming, dat atypisch en niet representatief is voor de sector, verantwoordt de beslissing van de toezichthoudende autoriteit, de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA).

De verzekeringssector zoekt, in samenwerking met de CBFA, het Bijzonder Beschermingsfonds voor individuele levensverzekeringen en de vereffenaars van Apra Leven, naar een uitweg voor verzekerden van deze onderneming.



Assuralia merkt op dat het Bijzonder Beschermingsfonds op de Belgische markt waarborgt dat de individuele klanten ten belope van 100.000 euro per klant recht hebben op de afkoopwaarde van hun contract.

Assuralia onderstreept dat Apra Leven een zeer atypische beleggingsportefeuille heeft, wat tot de vastgestelde moeilijkheden heeft geleid. Immers, de Belgische levensverzekeringsmarkt beschikt over veilige beleggingen ter waarde van 110% van de verbintenissen uit hoofde van lopende contracten, en daarenboven over vrije eigen middelen ter waarde van ruim twee keer de wettelijk vereiste solvabiliteitsmarge.

Het atypische belang in Spaanse vastgoedbeleggingen en hypothecaire en andere leningen heeft Apra Leven in moeilijkheden gebracht. De levensverzekeraars, die op de Belgische markt werkzaam zijn, geven doorgaans de voorkeur aan een grote proportie (vandaag 79%) obligaties met een degelijke notering als onderpand voor hun verbintenissen: de obligatiemarkt is liquider en minder onderhevig aan plotse waardecorrecties.

Dit alleenstaande geval bevestigt dat aandacht voor preventie in een deugdelijk bestuur en in het toezicht terecht is. “Stress tests” die nagaan in welke mate de portefeuilles van de verzekeraars bestand zijn tegen belangrijke schommelingen in de waarde van de activa dragen daartoe bij. Daar wordt nog nadrukkelijker een beroep op gedaan in het kader van de nieuwe solvabiliteitsvereisten (Solvency II), die per 1 januari 2013 ingaan en waar de sector zich volop op voorbereidt.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks