vrijdag 19 maart 2010

"Verzekering hospitalisatie nog steeds te goedkoop"

De premies voor een hospitalisatieverzekering mogen de voorbije maanden dan wel fors zijn verhoogd, eigenlijk zijn ze nog te goedkoop. De verzekeraars lijden nog steeds verlies op dit soort polissen, zegt de sectorfederatie Assuralia. "En het staat niet op beteren."


De verzekeraars klagen al een hele tijd. In 2007 gaven ze 27,4 miljoen meer uit aan vergoedingen en kosten dan ze ontvingen aan premies voor individuele hospitalisatieverzekeringen. In 2008 bedroeg de malus 18,4 miljoen euro. Gelukkig konden ze nog een deel recupereren met de opbrengsten uit het tussentijds beleggen van de premies. Op die manier bleven de verliezen beperkt tot respectievelijk 2,1 miljoen en 631.000 euro.

Naar oorzaken moeten de verzekeraars niet lang zoeken. Zij passen immers het verschil bij tussen de medische kosten en wat iemand van het ziekenfonds terugkrijgt. Die eerste stijgen snel, die tweede staan onder druk door besparingen in de sociale zekerheid. Dus moeten de verzekeraars meer bijdragen, hoewel ze daar geen impact op hebben.

Levenslang
Een van de problemen is dat verzekeraars nu een levenslange dekking moeten geven. Eenmaal iemand een hospitalisatieverzekering heeft, kan die niet meer worden opgezegd. Zelfs niet als hij een chronische ziekte krijgt. De jaarlijkse premie kan hoogstens nog worden opgetrokken met een medische index. Dat is een index die de evolutie van de kosten weergeeft van een verblijf in een ziekenhuis.

"Die index biedt wel een oplossing voor de jaarlijkse premie. Maar we leggen elke keer ook wat geld opzij voor toekomstige aandoeningen. Die reserve wordt echter niet meegeïndexeerd", zegt gedelegeerd bestuurder Philippe Colle van Assuralia. "En we kunnen toch niet weten hoe de kosten van de gezondheidszorg er over twintig jaar zullen uitzien. Daarom vragen we om ook de reserves te mogen aanpassen."

Momenteel hebben zowat 7,8 miljoen mensen een hospitalisatieverzekering. 1,3 miljoen van hen via een individuele polis, vier miljoen via een groepspolis en 2,5 miljoen via de mutualiteit.

Taksen
"Wat men meestal vergeet te vertellen, is dat in België 19,25% van de premie opgaat aan taksen. Daarmee staan we eenzaam aan de top in Europa. In Griekenland is dat 14,4%. In andere landen schommelt het tussen 0% en 7%", aldus nog Colle.

Mutualiteiten
"Bovendien moet men niet op de verzekeraars schieten. Bij de mutualiteiten zijn de premies de jongste vier jaar ook 28% gestegen. En zij moeten niet eens eeen levenslange dekking bieden, wat wij wel moeten."

Volgens Colle kan dit alles negatief uitdraaien voor de consument. Nu hebben vijf verzekeraars 94% van alle hospitalisatiepolissen in handen. Als er enkele afhaken, is er een probleem."
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :