vrijdag 19 maart 2010

PVDA : Gezinspartij wil pensioenrechten verminderen (behalve voor zichzelf)

CD&V, de partij van eerste minister Leterme, wil ons langer doen werken voor ons pensioen. De wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar wil ze opheffen. “De zogezegde gezinspartij wil de pensioenrechten op meerdere punten verminderen, maar past deze maatregel alvast niet toe op haar eigen ministers en parlementsleden,” reageert Peter Mertens, voorzitter van de PVDA.

“De parlementsleden van CD&V — maar ook die van andere partijen — kunnen op hun 52ste met pensioen gaan, terwijl Jan met de pet tot zijn 65ste moet werken, en nog langer als het van CD&V afhangt. Parlementsleden hebben een volledige loopbaan na 20 jaar mandaat, terwijl dat voor u en mij pas na 45 jaar is. Bovendien bedraagt hun pensioen 75 % van hun wedde, wat neerkomt op 4.500 euro bruto per maand. In plaats van eerst die privileges aan te pakken, zet de ‘gezinspartij’ de aanval in op de pensioenen van miljoenen Belgische gezinnen,” aldus Peter Mertens.

“Deze gezinspartij zwijgt daarentegen in alle talen over werkgelegenheid. Waarom langer werken als er tegen 2011 naar schatting 880.000 werklozen zullen zijn? Hoe kan een ontslagen kassierster van Carrefour ooit aan 45 jaar loopbaan geraken? En hoe gaan we jongeren aan het werk krijgen als we oudere werknemers langer doen werken?” vraagt Mertens zich af.

“De gezinspartij rept met geen woord over een reële verhoging van de pensioenen, terwijl die ons land toch bij de laagste van Europa zijn, en een op de vier gepensioneerden onder de armoedegrens leeft,” voegt de voorzitter van de linkse partij eraan toe.

De PVDA maakte zich ernstige zorgen over het feit dat de wettelijke pensioenleeftijd zou worden afgeschaft: “Onze ministers beweren wel dat ze niet van plan zijn om, zoals in Nederland of Groot-Brittannië, de pensioenleeftijd op te trekken naar 67 jaar, maar het voorstel van CD&V zal voor de meeste werknemers wel betekenen dat ze effectief tot hun 67ste zullen moeten werken, en zelfs langer, tot hun 68ste of 69ste. Door de wettelijke pensioenleeftijd op te heffen, zal het verschil tussen gepensioneerden met een volledige loopbaan — die nu al op 45 jaar ligt — en gepensioneerden met een onvolledige loopbaan nog groter worden,” stelt Peter Mertens. “En voor mensen die nu al de stress niet meer aankunnen en die volledig opgebruikt zijn door de steeds hogere productiviteit — qua productiviteit staan de Belgische werknemers wereldwijd op de derde plaats — wordt een volledige loopbaan onmogelijk te realiseren. Vooral omdat CD&V de gelijkgestelde periodes in geval van ziekte of werkloosheid zwaar wil inperken. En daarbovenop wil CD&V het brugpensioen nog enkel in noodsituaties toelaten. Een recht wordt een uitzondering. Voor veel werknemers die momenteel recht hebben op brugpensioen, betekent dit dat ze zo’n 5 à 7 jaar langer moeten werken.”

De PVDA heeft andere voorstellen om de pensioenen in de toekomst betaalbaar te houden: “Er moet massaal worden geïnvesteerd in nieuwe arbeidsplaatsen en de huidige pensioenen moeten worden verhoogd. Dat kan gefinancierd worden met een miljonairstaks, die acht miljard euro zou opbrengen. Drie miljard kan uitgetrokken worden om jobs in de openbare sector te creëren en nog eens drie miljard om de pensioenen te verhogen en de vergrijzing van de bevolking op te vangen.”
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :