dinsdag 16 maart 2010

Nederlandse gepensioneerden armer dan gedacht

Er wordt algemeen aangenomen dat 65-plussers in ons land relatief rijk zijn. Volgens de Europese Unie klopt dat beeld echter niet.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek hebben 65-plussers in Nederland het goed: Het CBS-rapport ‘Lage inkomens, kans op armoede en uitsluiting 2009’ concludeert dat in 2008 vooral eenoudergezinnen met kleine kinderen en alleenstaanden jonger dan 65 te kampen hadden met kans op armoede.


Het aandeel dat van een laag inkomen moest rondkomen, was “met nog geen 2 procent in 2008 het kleinst bij paren van 65 jaar en ouder,” aldus het CBS. Bij alleenstaande 65-plussers daalde het percentage dat langdurig van een laag inkomen moest rondkomen volgens het CBS “van bijna 14 procent in 2000 tot bijna 1,5 procent in 2008.”

“De Nederlandse gepensioneerde is gemiddeld genomen welvarend en zal in de komende jaren relatief genomen nog welvarender worden. Niet alleen ten opzichte van generatiegenoten elders, maar ook ten opzichte van de jongere generaties in eigen land,” zo zei demissionair minister Donner tijdens een pensioenseminar enkele weken geleden.

Dit verhaal blijkt echter niet overeen te stemmen met cijfers van De Europese Unie. Volgens de ‘European Union-Statistics on Income and Living Conditions’ (EU-SILC) dreigt in Nederland 10% van de 65-plussers in armoede te moeten leven.

Dat is minder dan het Europees gemiddelde (19%) en het is ook beter dan in landen als het Verenigd Koninkrijk, waar 1 op de 3 bejaarden kans loopt op armoede. Het is ook beduidend beter dan bij onze zuiderburen: in België heeft meer dan 1 op vijf 65-plussers kans tot armoede te vervallen (21%).

Maar Nederland klopt zich niettemin ten onrechte op de borst: op het idee dat Nederlandse ouderen het een stuk beter hebben dan leeftijdgenoten elders, valt volgens Europese cijfers nogal wat af te dingen. Nederlandse gepensioneerden hebben bijvoorbeeld meer dan twee keer zoveel kans om in armoede te vervallen dan generatiegenoten in het relatief arme Hongarije, waar slechts 4% van de 65-plussers kans op armoede heeft. In Luxemburg bedraagt dit percentage 5%.

Ook de verkondiging dat gepensioneerden het beter hebben dan jongeren, blijkt niet zonder meer te kloppen. Het inkomen van Nederlandse 65-plussers ligt niet hoger dan dat van jongeren, maar bedraagt volgens de Europese cijfers ongeveer 84% van het inkomen van mensen onder de 65.

Dat is in Europees verband overigens geen geweldige score. Nederlandse ouderen behoren hiermee slechts tot de Europese middenmoot en worden voorbijgestreefd door onder meer Slovenië, Roemenië, Griekenland, Polen en Hongarije
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :