Dat stelt Gerard Riemen, directeur van de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen in reactie op een onderzoek waaruit blijkt dat veel Nederlanders niet willen dat er met hun pensioengeld wordt belegd. Van de ondervraagden vindt 61% dat pensioenfondsen moeten worden verplicht het pensioenvermogen op een spaarrekening te zetten.
Slechts 29% van de deelnemers aan het onderzoek vindt dat pensioenfondsen mogen beleggen in bijvoorbeeld aandelen. De verschillen in langetermijnopbrengsten tussen sparen en beleggen zijn voor de ondervraagden moeilijk in te schatten.
Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB). Meer dan vijfhonderd Nederlanders zijn in een representatieve steekproef gevraagd naar hun mening over beleggen door pensioenfondsen. De angst voor beleggen zit diep, waarbij in het oog springt dat vooral vrouwen er niets van willen weten.
Wanneer aan respondenten gevraagd wordt om een inschatting te maken van de rendementen van pensioenfondsen, blijft het stil. Van degenen die wel een schatting durven geven, denkt 8% dat elke 100 euro die 25 jaar geleden door pensioenfondsen is belegd, nu minder waard is, terwijl 19% denkt dat de waarde nu tussen de 100 en 200 euro ligt.
Slechts 8% komt in de buurt van de werkelijkheid: de 100 euro van 25 jaar geleden is door de beleggingen van een gemiddeld Nederlands pensioenfonds nu uitgegroeid tot 514 euro. Dat is inclusief de dramatische gebeurtenissen op de beurzen in 2002 en 2008. Was diezelfde 100 euro op een spaarrekening gezet, dan was die nu 308 euro waard geweest. De opbrengst van sparen wordt door de ondervraagden veelal te hoog ingeschat.
VB-directeur Gerard Riemen: “Hadden pensioenfondsen de afgelopen decennia niet belegd, dan was ieders pensioen nu een stuk lager en betaalden werknemers nu een veel hogere premie. Om ons pensioen betaalbaar en op peil te houden, is beleggen dus nodig. Hadden we alleen maar gespaard, dan was de gemiddelde dekkingsgraad nu ruim 40% lager. Om met sparen toch tot hetzelfde pensioen te komen, had de premie de afgelopen 25 jaar bijna 70% hoger moeten zijn. Wie alleen maar wil sparen, kiest dus voor een veel hogere premie. Of voor een fors lager pensioen.”
“Natuurlijk zitten er ook risico’s aan beleggen, dat is iedereen in het afgelopen jaar wel duidelijk geworden. Daar moeten we voorzichtig mee omgaan, en we leren ook van deze crisis. Maar stoppen met beleggen maakt onze pensioenen duurder en slechter. Zeker in een tijd waar steeds minder mensen werken en steeds meer mensen met pensioen zijn. We gaan er hard aan werken die boodschap duidelijker uit te leggen. Want als we niet meer beleggen, dan wacht ons allemaal een arme oude dag.”
2009 11 Motivaction Beleggingen