Volgens actuarissen hanteert toezichthouder De Nederlandsche Bank een te rigide checklist bij de beoordeling van de herstelplannen van pensioenfondsen met een dekkingstekort.
“DNB kijkt onvoldoende naar de consistentie van verwachte rendementen van alle beleggingscategorieën en verwachte inflatie in verband met de huidige marktverwachtingen, en houdt daardoor niet altijd rekening met de specifieke situatie van pensioenfondsen,” stelt Rajish Sagoenie, directeur van Aon, een consultingfirma met meer dan 80 pensioenfondsklanten.
Volgens Sagoenie heeft de toezichthouder inmiddels al herstelplannen afgewezen die waren gebaseerd op de toezichthouder’s eigen economische aannames.
De Aon-directeur heeft daarom collega’s opgeroepen om gezamenlijk het initiatief te nemen tot een “positieve maar kritische” discussie met DNB.
“Omdat DNB heeft aangegeven dat er zeer weinig ruimte is voor maatwerkoplossingen, is het moeilijk voor pensioenfondsen om DNB’s verplichte economische aannames te herkennen in hun eigen herstelplan en visie,” aldus Sagoenie. “DNB’s assumptie van een minimum looninflatie van 3% is bijvoorbeeld niet consistent met verwachtingen voor de komende vijf jaar, de periode waarin pensioenfondsen hun dekkingsgraad moeten optrekken tot 105%. De marktverwachting voor inflatie is lager dan 3%.”
In de opinie van Sagoenie moet DNB ermee oppassen de regels middenin het spel te wijzigen. “Onze klanten moeten weten waar ze staan. Het aanpassen van de herstelplannen levert voor pensioenfondsen ook weer extra kosten op.”
Arnold Jager, consultant bij Hewitt Associates, vindt echter dat DNB terecht kritisch is over de onderbouwing van herstelplannen. “Pensioenfondsen moeten zich niet rijker rekenen dan ze zijn. En ze moeten niet mikken op het uiterste randje van de parameters van DNB,” vindt hij.
Hij voegt toe: “Aan de andere kant kan ik me ook voorstellen dat zelfs een verwachte looninflatie van 0% op dit moment te rechtvaardigen is.”
Volgens Jager heeft DNB nog geen hersteplannen afgekeurd van klanten van Hewitt.
Ook Martijn Vos, hoofd Pensioenadvies bij Ortec Finance, houdt de situatie scherp in de gaten. Hij zegt: “Wij adviseren onze klanten niet met DNB in dispuut te gaan over de parameters en in het bijzonder over looninflatie om enige beleidsmarge te verkrijgen op bijvoorbeeld indexatie en contributies.”
Volgens Vos heeft DNB vragen gesteld over de interpretatie van de verwachte rendementen bij 20 van de 60 herstelplannen waarbij Ortec betrokken is. “Geen van de herstelplannen is tot nog toe afgekeurd. Over de looninflatie-aanname in één plan wordt nog stevig discussie gevoerd.”
Ongeveer 350 pensioenfondsen moesten voor 1 april een herstelplan indienen. DNB heeft inmiddels alle plannen binnen en verwacht voor 1 juli een reactie op de meeste plannen te kunnen geven. Een woordvoerder van de toezichthouder liet weten geen tussentijdse updates te geven omdat dit slechts zou leiden tot een gefragmenteerd beeld van de markt.