Landal GreenParks

zondag 30 januari 2011

Wouter De Vriendt vraagt naar stand van zaken Zilverfonds en maatregelen om financiering pensioenen veilig te stellen

In tijden van communautaire impasse, is het goed om de aandacht te trekken op een problematiek waarmee de meer dan 2,2 miljoen gepensioneerden in ons land elke dag worden geconfronteerd. De pensioenen. Deze zijn in ons land bij de laagste van Europa. Eén op de vier senioren is kansarm. En ook de financiering van de pensioenen staat op losse schroeven.


Een van de redmiddelen om de kosten van de vergrijzing op te vangen, moest het Zilverfonds zijn. Nochtans vergeleek eind vorig jaar Mark Boeykens, de voorzitter van het Zilverfonds, het Belgische pensioensysteem met de Titanic. We stevenen af op een ramp. Nu we begin 2011 zijn leek het mij interessant om de precieze rekeningstand van het Zilverfonds te kennen en ook de evolutie na te gaan sinds 1 januari 2010. Wellicht zijn er immers interesten bijgekomen. Minister Daerden preciseerde dat het Zilverfonds eind december 2010 17,6 miljard euro bevatte.

Dat bedrag is slechts voldoende om de pensioenen een half jaar lang uit te betalen... Deze regering onder leiding van premier Yves Leterme van CD&V heeft de voorbije jaren de pensioenproblematiek links laten liggen. In plaats van toe te laten dat de multinationals in ons land amper belastingen betalen, had de regering de pensioenen kunnen verhogen en beslissingen nemen over de financiering.

Ondertussen zit dit land al 228 dagen zonder nieuwe regering. Het wordt tijd dat de overwinnaars van de verkiezingen, de N-VA en de PS, hun verantwoordelijkheid nemen, afstappen van hun eigen grote gelijk en een akkoord sluiten. Tal van maatschappelijke problemen zitten al 228 dagen in de diepvries en de pensioenen is er daar één van. Dat kan niet langer blijven duren.

Bekijk hier de vraag aan Minister Daerden op de site van De Kamer.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks