dinsdag 23 maart 2010

Jaarverslag 2009 Ombudsman Pensioen: in detail , deel 2

Werken na mijn pensioen?
Is dat een goed idee?

De Ombudsman Pensioenen kan twee soorten aanbevelingen doen.
Ten eerste, de algemene aanbevelingen die het wegwerken van een discriminatie of een verbetering van de wetgeving en de reglementen beogen.
Ten tweede, de directe aanbevelingen die tot doel hebben de administratie uit te nodigen om zijn beslissing en/of werkwijze te herzien wanneer hij vaststelt dat deze niet in overeenstemming zijn met de wetten, de reglementen of met de principes van behoorlijk bestuur. De Minister van Pensioenen ontvangt altijd een kopie van een directe aanbeveling. Een voorbeeld van dergelijke aanbeveling (zie Jaarverslag 2009, p. 62 – 65).

De heer Joris heeft gedurende één jaar een pensioen genoten. Dan besluit hij opnieuw fulltime te gaan werken.
Gedurende de periode dat de heer Joris fulltime werkt, verdient hij veel meer dan het toegelaten bedrag en wordt zijn pensioen geschorst.

Wanneer hij stopt met werken, vraagt hij aan de RVP om de jaren dat hij fulltime gewerkt heeft bij zijn pensioen te tellen.

De RVP weigert dit.
Tot 2008 telde de RVP de jaren tijdens welke men sociale bijdragen betaald had en geen pensioen genoot wel bij het pensioen.
Vanaf 2008 heeft de RVP zijn houding veranderd. Zodra het pensioen werd betaald, zelfs al is dat voor één maand, kan een tewerkstelling als werknemer niet meer in aanmerking genomen worden voor de herberekening van het pensioen.
De Ombudsman is het niet eens met de gewijzigde praktijk van de RVP.

Deze gewijzigde praktijk:
schaadt de rechtszekerheid en het vertrouwen van de burger in de pensioendienst;
veroorzaakt een discriminatie met de pensioenregeling van de zelfstandigen;
ontmoedigt om opnieuw te gaan werken;
is volgens het Grondwettelijk Hof discriminerend ten opzichte van iemand die nog geen pensioen genoten heeft en die wel pensioenrechten opbouwt.

Hij erkent dat er problemen (informatica, technische toepassing) kunnen opduiken wanneer de RVP zijn vroegere interpretatie van de wet opnieuw aanneemt, doch dit weegt niet op tegen de aangehaalde argumenten.
Hij heeft dan ook een directe aanbeveling gericht aan de RVP om wel pensioenrechten toe te kennen voor de periode dat gepensioneerden gewerkt hebben en geen pensioen genoten hebben.
De RVP heeft gemeld dat er nieuwe onderrichtingen zullen uitgewerkt worden om een oplossing te vinden voor deze problematiek.
In verband met “Werken na pensioen” ontving de Ombudsman nog verschillende andere klachten die geleid hebben tot meerdere besprekingen en aanbevelingen in het Jaarverslag. Dit was ook het geval in 2009.
De Ombudsman vestigt er de aandacht op dat degene, die na hun pensioen gewerkt hebben, waardoor hun pensioen volledig geschorst werd sinds de gewijzigde praktijk van de RVP, steeds een aanvraag kunnen indienen tot herziening van hun pensioenrechten.

Morgen deel 3: Achterstand in de betaling van mijn pensioen!
En waar zijn de intresten?
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :