woensdag 10 februari 2010

We moeten drie jaar langer werken

Om de pensioenen betaalbaar te houden, is het nodig dat 55-plussers drie jaar langer aan het werk blijven. Aan de pensioenleeftijd van 65 wordt niet getornd.

Voor het eerst liet minister van Pensioenen Michel Daerden (PS) wat in zijn kaarten kijken over hoe hij de toekomst van onze pensioenen wil verzekeren. 'We moeten onze energie steken in het verwerven van drie actieve jaren per werknemer. Andere maatregelen zullen ook nodig zijn, maar dit staat centraal', zei hij gisteren in de Kamer.

De PS'er voegde er meteen aan toe dat de wettelijke pensioenleeftijd van 65 intact blijft. In de praktijk gaan Belgen gemiddeld op hun zestigste met pensioen. De minister wil dat opschuiven naar 63. Hoe hij dat wil doen, daarover hangt nog dichte mist.

Daerden kreeg de voorbije weken een mediastorm over zich heen toen hij een vraag over de pensioenen in de Senaat beantwoordde met een schertsvertoning. Antwoorden ten gronde bleven tot nog toe uit.

Vandaag bezorgt Daerden een blauwdruk van zijn zogenaamde 'groenboek', met de bevindingen van specialisten over de toekomst van onze pensioenen, aan een taskforce met de kabinetschefs van de vicepremiers en de sociale partners. Die krijgen tot 26februari tijd om op basis daarvan voorstellen te doen. Voor 1 juli wil Daerden politieke beslissingen nemen.



De oppositie vreest dat die pensioenhervormingen tot mislukken gedoemd zijn. 'Deze regering is gewoonweg veel te verdeeld over meer uitgaven voor de pensioenen of meer besparingen om de pensioenen te kunnen bealen', zegt Wouter De Vriendt (Groen!)

Uitgerekend gisteren wees Assuralia nog eens op het nijpende pensioenprobleem. Had je als werknemer een laatste jaarsalaris van 35.000 euro, wat volgens de verzekeringsfederatie overeenstemt met het gemiddelde, dan hou je daar in je wettelijk pensioen slechts 40 procent van over. Grootverdieners zien dat percentage nog veel dieper zakken.

Bedrijven moeten daarom nog meer aangemoedigd worden om een aanvullend pensioenplan op te starten, vindt Assuralia. Er moet ook meer flexibiliteit komen voor loontrekkenden om zelf extra stortingen te doen.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :