Landal GreenParks

woensdag 24 juni 2009

Rampjaar voor bedrijfspensioenen - Verlies Belgische fondsen fors boven OESO-gemiddelde - Alleen Ierland, Australië, VS en IJsland deden slechter

Voor de Belgische bedrijfspensioenfondsen was 2008 een 'annus horribilis'. Dat blijkt uit een overzicht dat de OESO gisteren publiceerde. De organisatie van de westerse industrielanden licht om de twee jaar de wettelijke en private pensioenstelsels in haar dertig lidstaten door.

De versie voor 2009 focust op de impact van de crisis. Vooral de private stelsels, die vaak een groot deel van hun reserves in aandelen beleggen, blijken zwaar getroffen. In de 23 lidstaten met de meest uitgebouwde private stelsels verloren de pensioenfondsen van bedrijven en sectoren vorig jaar gemiddeld 17,4 procent.

De Belgische fondsen presteren daarbij nog veel zwakker dan die van de meeste andere lidstaten. Volgens de OESO verloren ze vorig jaar gemiddeld 21,6 procent. Dat is iets meer dan de 20,5 procent die de Belgische Vereniging van Pensioeninstellingen eerder meldde.

Maar het is vooral 4 procentpunten meer dan het OESO-gemiddelde. Slechts vier van de 23 onderzochte landen deden het nog slechter: Ierland, Australië, de VS en IJsland. Dat zijn allemaal landen wier pensioenfondsen van oudsher zeer zwaar (50 tot 75% van hun portefeuille) in aandelen beleggen. De Belgische fondsen zijn met gemiddeld een derde aandelen veel conservatiever. Maar een groot deel van die aandelen waren wel Bel 20-aandelen. Vooral door het zware gewicht van de banken verloor de Bel 20 vorig jaar dik 50 procent, of ruim 10 procent meer dan de mondiale MSCI World Index.

Tweede pijler

Voor het goede begrip: de OESO-vergelijking slaat in de eerste plaats op de pensioenfondsen van bedrijven en sectoren (tweede pijler). Die mogen niet verward worden met de puur individuele pensioenspaarfondsen (derde pijler). Al deden die het zeker niet beter. Volgens gegevens van de sector liep het negatieve rendement van die pensioenspaarfondsen vorig jaar op tot 25 procent.

Door de crisis heeft het geloof in private pensioenen wereldwijd een flinke knauw gekregen. Maar de OESO wijst erop dat ook de wettelijke systemen allerminst immuun zijn voor de crisis. En het Belgische wettelijke stelsel is sowieso kwetsbaar én pover. Ook dat blijkt uit de OESO-vergelijking.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks