donderdag 10 juli 2008

Een op de drie spaart niet of nauwelijks voor pensioen

De jaarlijkse pensioenenquête van de pensioenverzekeraar Swiss Life leert dat een op de drie Belgen niet of minder dan 50euro per maand spaart voor zijn pensioen.

Tien procent zegt 'niet te sparen', tien procent 'niet te kunnen sparen' en 13procent zegt minder dan 50euro per maand opzij te zetten. Ook ongeveer een derde van de mensen zegt 50 à 100euro per maand te sparen voor het pensioen. Bijna 15procent zegt tussen 100 en 200 euro opzij te zetten.

De enquête leert verder dat Belgen hun pensioen stilaan realistisch beginnen in te schatten. De meesten, 56procent, denken dat hun inkomen na pensionering 30 à 40procent lager zal liggen. Dat is een correct cijfer voor wie tijdens zijn loopbaan een gemiddeld inkomen verdient.

De Belgische wettelijke pensioenen liggen beduidend lager dan in andere landen. Alleen voor wie heel weinig verdient tijdens zijn loopbaan, is het pensioen geen drastische verlaging van het inkomen.

Resultaten Swiss Life PensioenPeiling

Belg schat pensioen somber in

79% van de actieve Belgen denkt dat zijn/haar pensioen lager zal liggen dan het laatste arbeidsinkomen. Bij gepensioneerden loopt dit op tot 87% .

Van de actieve Belgen die het pensioen lager inschatten, ziet 96% zijn pensioen minstens 20% lager uitvallen dan het laatste loonbriefje.

Belg ziet levensstandaard verminderen voornamelijk door gebrek aan extra inkomsten

49% van de actieve en 50% van de gepensioneerde bevolking ziet haar levensstandaard verminderen. Voor respectievelijk 38% en 46% blijft die gelijk.

Top drie van oorzaak van de afname van de levensstandaard bij zowel actieven als gepensioneerden is:

Niet kunnen rekenen op extra inkomsten
Moeilijkheden om levensstijl aan te passen
Vrees voor gezondheidsproblemen

Belg is geen voorstander van werken na pensionering

60% van de actieve Belgen en maar liefst 89% van de gepensioneerden is niet te vinden voor een bezoldigde professionele activiteit na pensionering.

Bij de voorstanders van werken na het pensioen is een onderscheid te maken tussen diegene die het moeten doen uit financiële noodzaak (vooral arbeiders en zelfstandigen) en diegene die het willen (vooral hogere kaderleden en directeurs).

¾ van de Belgen spaart maandelijks voor pensioen

Bij de actieve bevolking legt 77% maandelijks een bedrag opzij voor het pensioen. Bij de gepensioneerden deed 74% dit tijdens de actieve carrière.

Belg heeft nog steeds baksteen in de maag

Omdat het bezitten van een eigendom nog steeds wordt gezien als een spaarpotje voor later werd ook gepeild naar de vraag: bezit u een eigendom of bent u huurder?

74% van de actieve Belgen heeft een eigendom. Bij gepensioneerden loopt dit zelfs op tot 84%. Bij de huurders vinden we vooral jongeren (21-30j), alleenstaanden en gescheiden personen waaronder meer vrouwen.

20% van de actieve en 21% van de gepensioneerde Belgen bezit zelfs meer dan één onroerend goed.

Op de vraag of de Belgen het systeem van een omgekeerde hypotheeklening of opeethypotheek* ziet zitten antwoord 64% van de actieve Belgen hier negatief op. 28% weet niet wat zo’n opeethypotheek inhoudt. Bij gepensioneerden is dit respectievelijk 69% en 23%.

* In tegenstelling tot een traditioneel woonkrediet waarbij de eigenaar zijn lening afbetaalt aan zijn financiële instelling, verkoopt die eigenaar in het kader van een opeethypotheek zijn woning aan de bank. De eigenaar geniet wel een levenslang woonrecht. De bank recupereert het betaalde kapitaal wanneer de woning verkocht wordt, eenmaal de eigenaar de woning verlaat.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :