Landal GreenParks

woensdag 2 februari 2011

"Pensioenfondsen beschikken opnieuw over voldoende buffers"

Het financieringsniveau of de dekkingsgraad van de Belgische pensioenfondsen heeft opnieuw een gezond niveau bereikt. Dat bericht de Belgische vereniging van pensioeninstellingen (BVPI) uit een rondvraag bij een representatief staal van haar leden.

De dekkingsgraad geeft een indicatie in hoeverre een fonds met zijn activa zijn kortetermijnverplichtingen kan nakomen. Enkel bij een dekkingsgraad van meer dan 100 procent, beschikt een pensioenfonds over voldoende buffers.

De gemiddelde dekkingsgraad ligt bij de Belgische pensioenfondsen op 135 procent. De ratio tegenover de langetermijnverplichtingen ligt op 115 procent, zo bericht het BVPI.


Positief ondanks crisiscontext
Volgens de vereniging bedroeg het gemiddelde beleggingsrendement van de pensioenfondsen vorig jaar 9,5 procent. Gecorrigeerd voor inflatie, was het rendement in reële termen 6,21 pct. Het mediaanresultaat lag op een rendement van 7,69 pct.

In 2009 en in de eerste helft van 2010 waren de vermogens van de pensioenfondsen al sterk gestegen, en deze positieve evolutie zette zich ook in de tweede jaarhelft door, merkt BVPI op. "En dit ondanks de crisis rond een aantal landen uit de eurozone en de lage intrestvoeten".

Goede huisvader
De portefeuille van de Belgische pensioenfondsen bestaat nu gemiddeld uit 39 procent aandelen, 49 pct obligaties, 5 procent vastgoed, 3 procent liquiditeiten, 1 pct verzekeringsproducten en 3 procent in andere beleggingen. "In vergelijking met eind 2009 is het gewicht van aandelen en obligaties relatief constant gebleven", klinkt het. De vereniging wijst erop dat de pensioenfondsen langetermijnbeleggers zijn, en de strategie van "goede huisvader" hanteren.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks