Landal GreenParks

maandag 10 januari 2011

Leve de langetermijnbeleggers - Pensioenspaarfondsen gebruik je bij uitstek voor de opbrengst op lange termijn: dat compenseert de akelige schommelingen.

Pensioenspaarfondsen gebruik je bij uitstek voor de opbrengst op lange termijn: dat compenseert de akelige schommelingen.

Die bewering mag je echt over de hele lijn letterlijk nemen. Terwijl de meeste mensen nog altijd het einde van het jaar afwachten, hebben mensen die de jongste twintig jaar al in januari stortten, 11 procent meer rendement dan spaarders die in december betalen. Wie de formule van maandelijkse stortingen gebruikte, heeft nog altijd 5 procent meer.

Een hele grote groep mensen begint pas met pensioensparen als ze de dertig al voorbij zijn. Daardoor missen ze het geweldige effect dat samengestelde intrest op lange termijn heeft.


Wie op zijn twintigste elke jaar 870 euro stort en daarop een rendement van 6 procent per jaar haalt, heeft op zijn 65ste een spaarpot van bijna 200.000 euro, terwijl zijn collega die pas op zijn 30ste begint, amper aan 100.000 euro komt.


In de tabel staan alle pensioenspaarfondsen met in de diverse kolommen hun rendement over vorig jaar tot en met 2001. Sinds de start van deze formule, in 1987, kloppen zij met groot gemak de verzekeringsformule: de opbrengst per jaar is met 7 procent dubbel zo hoog als de 3,5 procent voor de verzekeringsfondsen.

Aanvallende broertjes beter

In het al bij al vrij moeilijke beleggingsjaar 2010 scoorden de pensioenspaarfondsen met gemiddeld 6,6 procent net wat onder het langetermijnrendement. Een en ander heeft echter te maken met de opkomst van de meer defensieve pensioenspaarfondsen.

In plaats van zo'n 70 procent in aandelen te beleggen, zoals de meer ‘aanvallende' broertjes, mikken de ‘voorzichtige' pensioenspaarfondsen met een overwicht aan obligaties meer op zekerheid. Maar dat gaat ten koste van de mogelijke opbrengst, die op de lange termijn normaal veel hoger is voor aandelen. Over 2010 bengelen de defensieve fondsen veelal onderaan, met soms maar een return van 2 tot 3 procent.

Een opbrengst van meer dan 10 procent in 2010 was alleen weggelegd voor de pensioenspaarfondsen die vooral voor aandelen gaan. Het Argenta-fonds is daarom ook niet toevallig ook op de lange termijn het best renderende fonds. Maar zelfs met gemiddeld 5,11 procent over de jongste tien jaar blijf het beste fonds onder het langetermijngemiddelde over 23 jaar (sinds de start van de formule).

Dat weerspiegelt uiteraard de moeilijke periode van de beurzen het voorbije decennium. Maar voor spaarders waar wie het pensioen nog tien of twintig of nog meer jaren ver in de toekomst ligt, mag dat geen zorg zijn.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks