vrijdag 12 maart 2010

Zwijndrecht : Aanvullend pensioenstelsel voor contractuele personeelsleden – Intentieverklaring

Op 19 november 2008 sloten de gesprekspartners in het comité C1 voor de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten, onderafdeling Vlaams Gewest en Vlaamse Gemeenschap, het sectorale akkoord voor de jaren 2008-2013.

Een van de punten uit dat sectoraal akkoord was de opstart van een tweede pensioenpijler. Het psoneel van de lokale sector bestaat voor ongeveer de helft uit contractuele personeelsleden, met nbegrip van de gesubsidieerde contractanten. Voor een belangrijk deel gaat het om laaggeschoolden of om personeelsleden in lagere niveaus. Ze hebben nu een werknemerspensioen dat, rekening houdend met hun loonniveau en met de vervangingsratio ten opzichte van het loon, laag of erg laag ligt.
De gesprekspartners beschouwen dat als een onrechtvaardigheid die ze op sectoraal niveau willen verhelpen door de geleidelijke uitbouw van een tweede pensioenpijler.
In uitvoering van dat sectoraal akkoord hebben de gesprekspartners in het Vlaamse onderhandelingscomité C1 op 9 december 2009 een akkoord bereikt over een kaderpensioenreglement en model gemeenteraadsbeslissing. Het kaderreglement bepaalt de rechten en verplichtingen van het lokaal bestuur, de pensioeninstelling, de aangeslotenen en hun rechthebbenden, en voorwaarden waaronder deze rechten uitgeoefend worden.
Het akkoord beveelt de besturen aan om dit pensioenreglement in te voeren met ingang vanaf 1 januari 2010 en de pensioentoelage vast te leggen op minstens 1% werkgeversbijdrage op het pensioengerechtigde jaarloon en om te beslissen om al dan niet een inhaaltoelage voor de reeds geheel of gedeeltelijk gepresteerde diensttijd te storten.
VVSG, de werkgeversorganisatie van de lokale besturen, vond dat er vanuit de eigen sector, een initiatief moest genomen worden om te zorgen voor een aanvullend pensioen voor de contractanten.
In de RSZPPO heeft de vereniging een waardevolle partner gevonden.
RSPPO heeft op haar beurt een bestek opgemaakt en een offertevraag uitgeschreven om het aanvullende pensioenstelsel aan een pensioeninstelling toe te wijzen.
De eerste jaren zal de pensioeninstelling een pensioenverzekeraar zijn die na overheidsopdracht door RSZPPO geselecteerd wordt. Later zal een aparte rechtspersoonlijkheid in de vorm van een Organisme ter Financiering van de Pensioenen opgericht worden.
VVSG hanteert volgende uitgangspunten:
- het is een transparant systeem
- kostprijs wordt in de hand gehouden (vaste bijdrage + de administratie gebeurt via de dmfaaangifte
waardoor lage administratiekosten)
- collectief omwille van het groter rendement
- open voor alle (soorten) lokale besturen in Vlaanderen
- keuzevrijheid van de lokale besturen wordt gewaarborgd.
Het college van burgemeester en schepenen, de OCMW-raad en de respectievelijke ontvangers van de gemeente Zwijndrecht geven gunstig advies om in het systeem van VVSG-RSZPPO te stappen met ingang van 1 januari 2010 (met terugwerkende kracht).
Indien de gemeenteraad principieel akkoord gaat met het voorstel van VVSG-RSZPPO zal de inhoud van het plaatselijk pensioenreglement onderhandeld worden met de vakorganisaties, waarna de gemeenteraad een definitief besluit dient te nemen.
Het college van burgemeester en schepenen vraagt aan de gemeenteraad:
- principieel akkoord te gaan met de invoering van het aanvullend pensioenstelsel voor de contractuele personeelsleden;
- de RSZPPO aan te stellen als opdrachtencentrale volgens de wetgeving
overheidsopdrachten.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :