vrijdag 19 maart 2010

Sonja Becq (Cd&v) : ons pensioenplan

Ja , wij zeggen dat een evenwichtig pensioenplan nodig is om jongeren, gepensioneerden (in spe) de zekerheid te geven dat zij vandaag én morgen zullen kunnen genieten van een goed pensioen.

Ja, wij zeggen dat het nodig is dat meer mensen aan de slag gaan én blijven

Ja, wij zeggen dat hiervoor een mentaliteitswijziging nodig is ( bij werknemers, zelfstandigen, ambtenaren, werkgevers…) en dat we daarom best redeneren in termen van 'loopbanen' ipv in termen van 'leeftijden'

Ja, wij zeggen dat via ons 'Carriere-Plannings-Systeem' mensen beter en correct geïnformeerd kunnen worden over hun huidig of mogelijk pensioen . Op die manier kunnen ook beter keuzes gemaakt worden.

Ja, wij zeggen dat de effectieve pensioenloopbaan langer zou moeten ( nu wordt er gemiddeld 37 jaar gewerkt, terwijl de gemiddelde levensverwachting 80 jaar is, of meer)

Ja, wij willen dat er voldoende periodes van zorg, vorming, solidariteit ( ziekte, werkloosheid..) in een loopbaan aanwezig kunnen zijn, die meegeteld worden voor het pensioen;

Neen, wij zeggen niet dat iedereen 45 jaar moet werken,

Neen wij zeggen niet dat wie op 25 jaar start tot 70 moet blijven werken, dat moet nu ook niet. Maar wie - nu, vandaag, op grond van de huidige regels op 25j start en op 65j stopt met werken, heeft 40/45 en geen volledig 45/45-pensioen. ( en als hij op 60 stopt heeft hij 35/45) en misschien is dat onvoldoende geweten.

En ja, misschien moeten wij in onze humaniora een basiscursus pensioen voorstellen, zodat iedereen echt weet hoe een en ander in mekaar zit wanneer hij zijn loopbaan start.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :