maandag 22 maart 2010

Pensioenleeftijd van alle kanten onder druk

‘Het is voor ons evident dat wie omwille van de kinderen zorgverlof opneemt, daar niet voor gestraft mag worden. Mensen die opvoedingstaken op zich nemen, mensen die inzetten op zorg, daar houden wij rekening mee. Die periodes worden in ons pensioenplan volwaardig meegerekend als gewerkte jaren.' Terwijl in De zevende dag een debat liep over de pensioenleeftijd, maakte Marianne Thyssen op de gezinsdag van haar partij duidelijk dat ze het niet eens is met de liberale voorstellen om tijdskrediet niet te laten meetellen voor het pensioen.

Dat er langer gewerkt moet worden, daarover is meer eensgezindheid. CD&V stelde vorige week haar pensioenplan voor waarin voor een volledig pensioen 45 jaar gewerkt moet worden. Open VLD-voorzitter Alexander De Croo vindt dat er uitzonderingen moeten zijn voor zware beroepen.

LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker is voorstander van een compromis. Van de huidige gemiddelde loopbaan van 37 jaar onmiddellijk de sprong naar 45 jaar maken, kan niet, zegt hij. ‘Dit moet je doen in stappen. De 40-jarige loopbaan is wel realistisch.'

SP.A wil niet weten van langer werken. ‘Je moet mensen het perspectief bieden dat ze een volledig pensioen krijgen als ze op hun 65ste stoppen', aldus voorzitster Caroline Gennez. Mensen eerst aanmoedigen om te studeren, maar hen ter compensatie wel langer later werken is niet ernstig, menen de socialisten.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :