dinsdag 9 maart 2010

Hoe zou het nog zijn met…de pensioenconferentie?

Deze week bespreken de sociale partners (werknemers en werkgevers)het ‘groenboek’ van pensioenminister Michel Daerden (PS). Daarin staan alle uitdagingen opgesomd van het huidige pensioenstelsel. Het zogenaamde groenboek werd opgemaakt in het kader van de Nationale Pensioenconferentie, die dient om het pensioenstelsel te hervormen. Tegen de zomer moeten de sociale partners hun concrete voorstellen formuleren.

Het Belgische pensioenstelsel moet hervormd worden om de veranderingen in de maatschappij bij te kunnen houden. In 2009 moest een grote, nationale Pensioenconferentie georganiseerd worden, die voorstellen zou formuleren voor de hervorming. Maar begin 2010 is die ‘conferentie’ nog altijd niet afgerond. “We hebben intussen een andere minister van Pensioenen, dat zorgde voor vertraging. En door de economische crisis is ook de Belgische staatskas leeg. Het is dus moeilijk om ruimte voor veranderingen te creëren”, licht Marie- Hélène Ska toe, nationaal secretaris van het ACV.

De minister van Pensioenen, Michel Daerden, heeft de huidige problemen nu op een rijtje gezet en verzameld in zijn groenboek. Volgende week bespreken de partners de uitdagingen uit dat groenboek en geven ze hun opmerkingen door aan de minister. “Wij willen met het ACV absoluut voorrang geven aan het wettelijke pensioen, het aanvullend pensioen moet bijkomstig blijven”, benadrukt Mraie-Hélène Ska.

Uit de armoede blijven Het ACV heeft drie prioriteiten bij een pensioenhervorming. “Ten eerste moeten de minimumpensioenen hoger, zodat gepensioneerden uit de armoede blijven. Ten tweede moeten de pensioenen welvaartsvast worden, zodat de inkomenskloof tussen gepensioneerden en de actieve bevolking niet te groot wordt.

En ten slotte: het verzekeringskarakter van de pensioenen moet versterkt
worden. Dat betekent dat de band tussen de hoogte van het pensioen en het
inkomen tijdens de loopbaan beter moet. Op dit moment is er een plafond
voor je pensioen, dat berekend wordt op basis van je jaarlijkse loon.
Het zou veel rechtvaardiger zijn enkel een grens op te leggen voor het
loon over een hele loopbaan.”

Wanneer een grondige pensioenhervorming erdoor komt, blijft nog een groot vraagteken. “Ik denk niet dat die er dit jaar nog komt”, denkt Marie-Hélène Ska. “Deze regering, maar ook de volgende, moet absoluut aandacht blijven schenken aan pensioenmaatregelenop lange termijn.”
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :