dinsdag 9 maart 2010

Eindspel

Dreigende onbetaalbaarheid van de massale vervroegde uittreding en bezorgdheid over de vergrijzing van de beroepsbevolking hebben de afgelopen jaren een einde gemaakt aan vrijwel alle VUT-regelingen. De arbeidsparticipatie van ouderen moest omhoog om dreigende tekorten op de arbeidsmarkt te voorkomen en vergrijzinggerelateerde overheidsuitgaven de kunnen blijven betalen. Als gevolg hiervan is de situatie rond het uittreden van oudere werknemers drastisch aan het veranderen.

De VUT-regelingen zijn inmiddels grotendeels vervangen door flexibele (pre)pensioenregelingen. Hierdoor zal de variatie in de uittredingsleeftijden naar verwachting sterk toenemen. Hoe moet de werkgever op deze nieuwe situatie reageren? Is een andere opstelling ten aanzien van pensionering en inzet van ouderen gewenst? Vraagt de individualisering van het uittredingsproces om een ander personeelsbeleid? En hoe verhoudt zich de macro wenselijkheid van langer doorwerken tot de micro wensen van de onderneming en de werknemer?

De auteurs van 'Het eindspel' schetsen het krachtenveld waarbinnen oudere werknemers hun keuzes maken. De beslissing te stoppen met werken vindt niet in een vacuüm plaats. Thuis heeft de werknemer te maken met de wensen van de partner en op het werk met die van de organisatie. Vooralsnog blijken de meeste werkgevers in dit keuzeproces een positie aan de zijlijn in te nemen. 'Het eindspel' biedt aanknopingspunten voor organisaties die zich actiever wensen op te stellen in de eindfase van de loopbaan van hun werknemers.

Meer info en bestel 18,50 EJUR exclusief verzendingskosten
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :