maandag 8 februari 2010

Bruno Tobback over het Pensioenplan van sp.a: Zekerheid bieden over pensioen

Caroline Gennez en Bruno Tobback stelden vandaag het sp.a-pensioenplan voor. “sp.a kiest voor een overheid die niemand aan zijn lot overlaat. Een goed pensioen is een recht voor elke werknemer.”

sp.a wil niemand in de kou laten staan. Daarom werkten we aan een deblokkering van het Belgische pensioensysteem. En daar werken we vandaag al aan. Dat doen we met een Pensioenplan.

Concreet wil sp.a op de korte termijn iedereen boven de armoedegrens houden. In de eerste plaats de 25 procent ouderen die het grootste risico lopen. “We streven ernaar op de korte termijn via de inkomensgarantie Ouderen (IGO) de armste gepensioneerden tot boven de armoededrempel te brengen”, stelt Bruno Tobback voor. Dat gewaarborgd pensioen is welvaartsvast en garandeert onze levensstandaard.



Van de tweede pensioenpijler maken we een recht voor elke werknemer”, vult Caroline Gennez aan. Vandaag heeft niet iedereen toegang tot een aanvullende pensioenregeling. We nemen de manifeste ongelijkheid binnen de tweede pijler weg. “Het mag niet langer mogelijk zijn dat mensen met een vergelijkbaar inkomen geen gelijke toegang hebben tot een aanvullende regeling.

Op de lange termijn willen we een nieuw contract met de jongeren die nu en in de komende jaren in de arbeidsmarkt stappen. Het wettelijk pensioen zal bestaan uit een gewaarborgd pensioen voor iedereen en een geïndividualiseerd deel volgens bijdrage. Elke gewerkte dag moet opbrengen voor je pensioen. “Zo herstellen we het vertrouwen van de jongeren in hun pensioen”, benadrukt Tobback. Iedereen moet ook voldoende informatie krijgen over het precieze bedrag dat hij zou krijgen, zodat er 100 procent duidelijkheid en vertrouwen is.

sp.a wil iedereen de garantie bieden op op een zeker en eerlijk pensioen. Of je nu 18 bent en werk zoekt, of vandaag al op pensioen gaat: je verdient een mooie oude dag zonder zorgen. Je verdient het om je vandaag geen zorgen te hoeven maken over later. En om het morgen beter te hebben dan vandaag.
spavisietekstpensioenen


Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :