woensdag 10 februari 2010

Daerden ontkent dat hij pensioenleeftijd wil optrekken

Federaal minister van Pensioenen, Michel Daerden (PS), heeft er dinsdagavond op gewezen dat hij 'helemaal tegen' de verhoging is van de pensioenleeftijd, maar dat hij eerder de activiteitsgraad wil optrekken in de leeftijdsklasse van 55 tot 65 jaar.
Daerden, die verwees naar het debat dinsdag in de bevoegde Kamercommissie, gaf dinsdagavond aan dat de Belgen gemiddeld stoppen met werken op 58-jarige leeftijd, vroeger dan in de meeste andere Europese landen. Volgens hem is maar 35 procent van de Belgen in de leeftijdsklasse van 55 tot 65 jaar professioneel actief. De minister wil dat aandeel optrekken, zei hij.

Om ieder eventueel misverstand te vermijden na zijn verklaringen in de Kamercommissie, verduidelijkte de minister dat het helemaal niet zijn bedoeling is om de pensioenleeftijd met 3 jaar op te trekken. Die pensioenleeftijd ligt momenteel op 65 jaar.

Bourgeois verheugd

Vlaams minister van Ambtenarenzaken Geert Bourgeois (N-VA) reageert verheugd op het voornemen van Daerden. Ook Bourgeois is tegen een verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd (65 jaar).


En ook Bourgeois is er voorstander van om de activiteitsgraad van 55-plussers met drie jaar op te trekken. Hij is van oordeel dat te vroeg op pensioen gaan 'vanuit maatschappelijk oogpunt niet langer draagbaar is'. Hij zou graag ook de Vlaamse ambtenaren stimuleren langer te werken. Maar de instrumenten van de Vlaamse minister van Ambtenarenzaken zijn beperkt. Zo zijn de regionale overheden op vlak van pensioenen, statuten en aanwerving van ambtenaren afhankelijk van het federale niveau.

Op dat federale niveau zit de hervorming helemaal vast, betreurt Bourgeois. Hij sprak de federale regering naar eigen zeggen al twee keer aan over de kwestie, onder meer op het overleg rond het samenwerkingsfederalisme. Hij is dan ook blij dat Daerden 'de problemen nu onderkent' en hoopt dat men nu inderdaad 'de urgentie inziet, want het wordt tijd'. En liefst van al zou de N-VA'er Vlaanderen natuurlijk zelf bevoegd zien voor de kwestie.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :