Doelgericht vooruit in 2010! Dat is wat mij betreft het credo bij de ontwikkeling van het Pensioenregister. Met de horizon van 1 januari 2011 ‘op het netvlies gebrand.’ Want dan moet het Pensioenregister er staan. Zonder mitsen en maren. Bereikbaar voor elke burger. De wetgever heeft dat immers bepaald en daar houden we ons aan.
Wettelijke basis
Ik breng u even de achtergrond van het Pensioenregister in herinnering: de wetgever heeft bepaald dat er een pensioenregister moet komen, waarin ook de AOW-gegevens betrokken worden. De pensioensector heeft die handschoen samen met de SVB opgepakt en de Stichting Pensioenregister opgericht. Men verzocht mij om als onafhankelijk voorzitter het Bestuur voor te zitten. Dat Bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van de drie pensioenkoepels, het Verbond van Verzekeraars en de SVB. In 2008 startte de Programmaorganisatie die het Pensioenregister feitelijk realiseert en digitaal beschikbaar maakt.
Uitdaging
Het doel van het Pensioenregister is om het voor iedere burger mogelijk te maken om via één digitale ingang (website) een totaaloverzicht te krijgen van alle bij pensioenfondsen en pensioenverzekeraars opgebouwde pensioenaanspraken en toekomstige rechten én van de aanspraken in het kader van de Algemene Ouderdomswet (AOW). Het Pensioenregister laat bovendien zien waar het pensioen is opgebouwd en waar je dus terecht kunt voor meer informatie. Met het Pensioenregister kan iedereen zo op elk moment weten wat hij heeft en wat hij later krijgt. Naar mijn mening is dat een geweldige belofte aan het publiek die we in 2010 dus gaan waarmaken. Maar een ‘appeltje eitje’ is die uitdaging niet. En de rol van de pensioenuitvoerders daarbij wil ik niet onderschatten.
Eigen verantwoordelijkheid pensioenuitvoerders
Alle pensioenuitvoerders moeten aansluiten op het Pensioenregister. Want de website van het Pensioenregister is geen database, maar een soort toegangspoort naar de gegevens die de pensioenuitvoerders zelf in beheer hebben. Het Programma helpt bij het aansluiten, maar het is de eigen verantwoordelijkheid van de pensioenuitvoerders om dat tijdig en volledig te doen. Om de pensioenuitvoerders de mogelijkheid te bieden tijdig aan te sluiten, is in een vroeg stadium van de ontwikkelfase duidelijkheid verschaft over de specificaties waaraan de te leveren gegevens moeten voldoen.
Testperiode
In totaal sluiten zo’n 600 pensioenuitvoerders aan op het Pensioenregister. Dit moet gebeuren in de periode van april tot en met december 2010. Vóór die periode moet er door de pensioenuitvoerders zelf getest worden. De pensioenuitvoerders en administrateurs die het eerst klaar zijn met de noodzakelijke voorbereidingen, hebben de eerste keus bij het bepalen van de door hen gewenste testperiode: het ‘testslot’, zoals mijn collega’s van het Programma het hebben genoemd. Tijdens die testperiodes bekijkt het Programma of de aansluiting voldoet aan de gestelde eisen.
Actieven én slapers
Het Pensioenregister is niet alleen bedoeld voor actieve deelnemers. Zeker niet, zou ik willen benadrukken. Want het gaat juist óók om de gegevens van slapers. Waar ik me nog wel zorgen om maak, is het ontbreken van de burger servicenummers (BSN) bij een deel van de slapers. Zonder BSN (en DigiD!) kom je namelijk niet in het Pensioenregister. Het Bestuur verzoekt de pensioenuitvoerders dan ook periodiek inzicht te geven in de omvang en oorzaken van de problematiek, zodat we eventueel centraal gecoördineerde ondersteuning kunnen bieden. Want we willen natuurlijk zo compleet mogelijk zijn.
Koplopers
Om niet voor verrassingen of voldongen feiten te komen te staan, heeft het Programma enkele zogenaamde koplopers gevraagd om het aansluittraject in nauwe samenwerking met het Programma te testen, voordat álle pensioenuitvoerders hun testtraject ingaan. Feedback van de koplopergroep die bestaat uit Delta Lloyd, AZL, Arcadis en de SVB blijkt waardevolle informatie op te leveren die er straks toe leidt dat het testen en aansluiten van de andere pensioenuitvoerders zo vlekkeloos mogelijk kan verlopen.
Alle hens aan dek
De ontwikkeling van het Pensioenregister ligt al met al op koers, ook al zijn er enkele ‘hick ups’ geweest. De specialisten van het Programma verzekeren me dat ze ‘in control’ zijn. Op zo’n moment moet je als bestuurder natuurlijk wel op je hoede zijn. Maar samen met de Stuurgroep, die inhoudelijk toezicht houdt op het Programma, en de herhaaldelijke auditering – ook door een externe partij – heb ik er alle vertrouwen in dat het Pensioenregister er op 1 januari volgend jaar staat. Als ook alle pensioenuitvoerders aan dezelfde ambitie invulling geven, staat een goed functionerend Pensioenregister niets meer in de weg. Maar tot die tijd is het nog even alle hens aan dek en kunnen we zonder overdrijving stellen dat 2010 het jaar van de waarheid is
(Column Francine Giskes, voorzitter van het Bestuur van de Stichting Pensioenregister en Burgemeester van Texel)