Landal GreenParks

woensdag 8 juli 2009

"Pensioenleeftijd in België moet omhoog"

België moet dringend structurele maatregelen nemen zodat de begroting de komende jaren niet zou ontsporen. Dat zegt de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, in het laatste economische verslag over ons land.

België had een begroting in evenwicht tot het jaar 2000. Daarna is de begroting geregeld in het rood gegaan. Door de economische crisis ziet de situatie er sinds oktober 2008 niet zo rooskleurig meer uit. "Een geloofwaardig toekomstplan is dus nodig om de toekomst veilig te stellen", klinkt het.
Het Belgische relance- of herstelplan is volgens de OESO bescheiden, maar toereikend om de zwaarste gevolgen van de crisis aan te pakken. Een duurder pakket zou de begroting en de staatsschuld nog meer onder druk zetten.

Om de begroting zo snel mogelijk opnieuw in evenwicht te krijgen zouden de deelstaten wel een handje moeten helpen, bijvoorbeeld door de overname van een deel van de pensioenlasten van de ambtenaren.

De OESO pleit voorts voor een hervorming van de gezondheidszorg en de pensioenen, met onder meer een afschaffing van het vervroegd pensioen. Maar omdat dat wellicht niet zal volstaan om de vergrijzing te betalen, moet ons land ook de pensioenleeftijd optrekken, zoals in sommige buurlanden.

Arbeid en bedrijven worden bij ons ook te zwaar belast: de tarieven voor de vennootschapsbelasting en de personenbelasting kunnen dalen als de overheid meer geld zou halen uit btw op consumptie.

De OESO wil ook dat de energie- en telecommunicatiemarkt veel meer wordt vrijgemaakt. Nu liggen de prijzen in ons land veel te hoog in vergelijking met de buurlanden.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks