Landal GreenParks

dinsdag 7 juli 2009

Grote belegger mijdt beurs

De Europese pensioenfondsen en verzekeraars zijn niet zinnens aandelen bij te kopen, ondanks de terugval van de beurskoersen. Liefst 65 procent van de grootbeleggers wil het gewicht van aandelen in de portefeuilles dit jaar stabiel houden of zelfs verder afbouwen. Dat leert een enquête bij 117 Europese institutionele beleggers in 24 landen, uitgevoerd door het vakblad Investments & Pensions Europe (IPE).


Die houding is opmerkelijk, want het gewicht van aandelen daalde vorig jaar al fors van 32 procent eind 2007 tot 25 procent eind 2008. Die daling is te wijten aan de beursmalaise en het feit dat nieuwe bijdragen van klanten vaak niet meer werden geïnvesteerd.

Scheefgetrokken
De grootbeleggers trokken in de plaats het gewicht van cash in de portefeuilles vorig jaar op van 6 tot 10 procent. Slechts 5 procent van de institutionelen is bovendien van plan die cash op korte termijn weer te verminderen, terwijl 14 procent zich comfortabeler zou voelen met nog meer cash. De Europese institutionele beleggers zijn duidelijk niet gehaast om hun scheefgetrokken portefeuilles weer in evenwicht te brengen.

Daardoor dreigen de beleggingen minder op te brengen dan het rendement dat pensioenfondsen en verzekeraars hun klanten garanderen. Door de lage marktrentes leveren cash en overheidspapier vandaag nog nauwelijks iets op. De beleggingen van de Europese institutionele beleggers bestaan voor zo'n 42 procent uit cash en staatsobligaties.

'De verzekeraars en de pensioenfondsen moeten ofwel hun beleggingsstrategie omgooien ofwel hun toekomstige bijdragen en premies optrekken', besluit Yves Van Langenhove van de vermogensbeheerder Invesco. De beleggingsstrategie van de grootbeleggers dreigt niet alleen henzelf en hun klanten zuur op te breken, ze heeft ook maatschappelijke gevolgen.


Financiering


Henri de Castries, de topman van AXA, waarschuwde enkele weken geleden al voor de 'zware gevolgen voor de Europese economie' als de grootbeleggers niet meer in aandelen investeren. De beurs is voor veel belangrijke bedrijven een onmisbare bron van financiering.

De Europese genoteerde bedrijven dreigen voorts meer te maken te krijgen met wispelturige beleggers die een kortetermijnblik hanteren. Pensioenfondsen en verzekeraars waren decennialang de langetermijninvesteerders bij uitstek op de beurs. Door hun exit komen steeds meer aandelen in erg losse handen terecht.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks