De Ombudsdienst Pensioenen heeft in 2008 iets minder klachten genoteerd dan het jaar voordien. Opvallend is wel de stijging van de klachten over de inhouding op de pensioenen.
In 2006 ontvangt persoon X een volledig jaar zijn pensioen. Maar in 2007 en 2008 gaat hij weer werken. In 2009 stopt persoon X met zijn job en dus krijgt hij opnieuw een pensioen. De Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) weigert evenwel de gewerkte jaren 2007 en 2008 in de berekening op te nemen. X stapt daarmee naar de ombudsdienst, die meent dat hij recht heeft op pensioengeld voor de twee jaren. Daardoor krijgt X een verhoogd pensioen en verandert de RVP zijn zienswijze.
Dit is een van 1.897 klachten die de Ombudsdienst Pensioenen ontving in 2008. Dat is iets minder dan in 2007, dat met 1.933 klachten een recordjaar was. De voorbije tien jaar moest de ombudsdienst in totaal iets meer dan 16.000 klachten behandelen. Ongeveer 11 procent van de klachten die de ombudsdienst in 2008 verwerkte, ging over de inhoudingen van de bedrijfsvoorheffing, ziekte- en invaliditeitsbijdrage of solidariteitsbijdrage op de pensioenen. Dat percentage ligt hoger dan de jaren voordien.
Volgens ombudsman Tony Van Der Steen verklaren de vele wijzigingen van vorig jaar die stijging. 'In 2008 was er bijna geen enkele maand waarin er niets veranderde. Er waren onder andere drie indexeringen, een welvaartsbonus en aanpassingen van de barema's voor bedrijfsvoorheffing.' Resultaat: het pensioenbedrag veranderde bijna constant.
De helft van de afgehandelde klachten in 2008 bleek gegrond en voor 86 procent van die dossiers bereikte de dienst een voor de klager positief resultaat. Gemiddeld kon de ombudsdienst die klachten in drie maanden afhandelen. Dat is een vermindering met één maand in de tien jaar dat de ombudsdienst bestaat.
De Ombudsdienst Pensioenen doet ook elk jaar enkele suggesties en aanbevelingen aan het adres van de overheid. Deze keer hamert de dienst onder meer op meer harmonisatie op wetgevend en administratief vlak tussen de verschillende stelsels voor zelfstandigen, ambtenaren en loontrekkenden.
www.ombudsmanpensioenen.be