donderdag 30 april 2009

Geld voor de vergrijzing

Verslag over de vergrijzing 2009: Europa pakt de gevolgen van de vergrijzing aan, maar de recessie gooit roet in het eten.

In de afgelopen maanden hebben de EU-landen miljarden euro's in hun economieën gepompt om het financiële stelsel te stabiliseren en de groei te stimuleren. Zij zijn het erover eens dat dit noodzakelijk is om de ergste crisis in decennia te bestrijden. Maar hierdoor zijn de begrotingstekorten opgelopen. Dit terwijl sommige landen juist uit de rode cijfers raakten, wat hard nodig is om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen.

"De gevolgen van de vergrijzing opvangen in tijden van recessie is niet eenvoudig", aldus Joaquín Almunia, eurocommissaris voor economische zaken. Toch denkt hij dat het wel mogelijk is met weldoordacht beleid dat leidt tot efficiëntere uitgaven in de sociale sector, een hogere productiviteit, beter onderwijs en meer werkgelegenheid.

Maar het allerbelangrijkste is dat de EU-regeringen hun tekort weer terugdringen als de economie weer aantrekt, zegt de Commissie in een nota over het vergrijzingsverslag.

Over 50 jaar zal de EU-bevolking nauwelijks zijn toegenomen, maar wel veel ouder zijn. De middenwaarde van de leeftijd, die momenteel rond de 40 ligt, zal naar verwachting stijgen tot ongeveer 48, doordat mensen langer leven, minder kinderen krijgen en de migratie terugloopt. Dit betekent minder inkomsten voor de overheid doordat de beroepsbevolking krimpt, en tegelijkertijd hogere uitgaven voor pensioenen, gezondheidszorg en langdurige ouderenzorg.

De overheidsfinanciën zullen behoorlijk onder druk komen te staan als de EU haar huidige koers aanhoudt. Volgens het verslag zullen de uitgaven in 2060 gemiddeld met 4,7% van het BBP zijn toegenomen. Tegen die tijd zullen er maar twee werkenden (15-64 jaar) tegenover elke gepensioneerde (65+) staan, momenteel zijn dat er nog vier.

Dit is slechts een Europees gemiddelde. De bevolkingstrends verschillen enorm binnen de EU, in sommige landen zullen de uitgaven, met name voor pensioenen, vanwege de vergrijzing veel sterker stijgen. De komende jaren, de laatste voordat de babyboomers massaal met pensioen gaan, zijn cruciaal. "Maar er zijn nog steeds mogelijkheden", zo staat in het verslag.

Zo zijn er meer hervormingen van pensioenstelsels en steunmaatregelen voor ouderen nodig, en moet er meer gedaan worden om ouderen langer aan het werk te houden. Het verslag laat zien dat op dit moment niet meer dan de helft van de 60-jarigen nog werkt.

Verslag over de vergrijzing 2009
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :