Landal GreenParks

vrijdag 19 november 2010

Oeso : België moet kosten van de vergrijzing onder controle houden.

De Oeso ziet de Belgische economie beter presteren dan de regering verwachtte, maar om de groei veilig te stellen moet ons land de kosten van de vergrijzing onder controle houden.

De Belgische economie groeit dit jaar duidelijk sneller dan het gemiddelde van de eurozone. Volgend jaar doet ze nog nipt beter, schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) in haar halfjaarlijkse Economic Outlook, maar vanaf 2012 doen de andere eurolanden ons door de band genomen de broek af.

Tot einde 2012 zal de aantrekkende wereldhandel volgens de Oeso de motor zijn achter de groei van onze open economie.


Ondanks het herstel zal de werkloosheid nog oplopen van de huidige 8,6 tot 8,8 procent einde volgend jaar. Pas in 2012 komt de kentering met een lichte daling tot 8,7 procent.

Om te vermijden dat de werkloosheid de komende jaren structureel wordt, moet de activiteitsgraad verhogen. Een soepeler loonvorming en meer stimulansen om een baan te zoeken vindt de Oeso daarbij essentieel.

Tegelijk moet de begroting gesaneerd worden door de overheidsuitgaven op alle regeringsniveau's terug te dringen. Daarbij moet vooral aandacht gaan naar het afremmen van de oplopende kosten van de vergrijzing.

Ontslagnemend premier Yves Leterme wijst erop dat de Oeso voor dit jaar 2,1 procent groei verwacht, terwijl de regering tot nu toe rekening hield met 1,8 procent. Voor volgend jaar is de Oeso met 1,8 procent optimistischer dan de 1,7 procent die het monitoringcomité voorspelt.

Leterme stelt ook vast dat de analyse van de Oeso over de overheidsfinanciën die van het monitoringcomité in grote lijnen bevestigt.

Daarnaast verwijst de eerste minister naar de vergelijkende analyse van de Oeso over de dynamiek van de overheidsschuld. Daaruit blijkt dat het structureel tekort – gezuiverd voor cyclische factoren – in België tussen 2007 en 2009 minder is toegenomen dan in sommige andere Oeso-landen.

De geringe toename van het structureel deficit en de maatregelen in de begroting 2010-2011 zorgen ervoor dat België zijn structureel primair saldo (begrotingsoverschot zonder rekening te houden met de rentebetalingen op de overheidsschuld) tussen nu en 2025 niet moet aanpassen om de schuldgraad te stabiliseren, vindt Leterme.

‘De begrotingsmaatregelen die de volgende regering neemt, zullen de schuldgraad afbouwen. Dat is nodig om onder andere de toenemende vergrijzingskosten te kunnen opvangen', besluit de eerste minister.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks