De pensioenkas van de Senaat is één van de grotere van het land. Senatoren mogen al op vrij jonge leeftijd met pensioen.
Vroeger (die senatoren die hun parlementaire loopbaan aangevat hadden voor 21mei 1995) konden die met pensioen vanaf 58jaar en zelfs vanaf 55 jaar in zoverre ze vijf jaar bijdragen hadden betaald.
‘Senatoren die na 21 mei 1995 begonnen zijn, kunnen vanaf 55jaar met pensioen en genieten een maximumpensioen na 20 jaar activiteit', zegt professor Herman Matthijs, professor aan de VUB en onder meer specialist in overheidsadministratie en -begrotingen.
Matthijs schat dat er circa 200 miljoen euro in de pensioenkas van de senatoren zit. De jaarrekening van de vzw toont een eigen vermogen van 175 miljoen euro.
Recht op pensioen vanaf 52 jaar, volledige loopbaan na 20 jaar
Alle partijen in het parlement aanvaarden dat systeem. Ook het Vlaams Blok, dat zo graag scheldt op de financiële praktijken van de andere partijen. De parlementairen staan een deel van hun wedde af aan hun partij. Bij de PS en de SP.a is dat 10%. Het Vlaams Blok zit op 15%. Die van Ecolo en Agalev geven het meest af: 50 en 25 procent.
Ook het pensioen van de parlementsleden is best riant te noemen. Om te beginnen mogen ze er al mee stoppen op hun 52ste (u en ik moeten werken tot 65 jaar). En een volledige loopbaan die recht geeft op dat pensioen telt 20 jaar uitoefening van een mandaat (u en ik moeten 45 jaar werken). Bovendien stemt het bedrag overeen met 75% van hun parlementaire wedde. Dat maakt dus een pensioen van 4.326 euro (174.510 BF) per maand.
Een ex-parlementslid die zijn mandaat slechts twee jaar uitoefende, vertelde ons dat hij daarvoor een pensioen trekt van 411 euro (16.580 BF) (bovenop zijn ander pensioen) terwijl een gemiddeld pensioen in België 600 euro (24.000 BF) bedraagt. Als parlementsleden aan dezelfde voorwaarden waren onderworpen, dan zouden ze de pensioenen snel optrekken in plaats van een wet te stemmen die de pensioenleeftijd voor vrouwen vijf jaar opschuift.
Democratie onbetaalbaar? Niet als politici hetzelfde levensniveau zouden aanhouden als de meerderheid van de bevolking.
Lees ook :
Senator kost 350.000 euro meer dan Kamerlid