maandag 15 maart 2010

Werken na 65 jaar : Ook Luc Cortebeeck (ACV) maakt nog veel voorbehoud

De premier kondigt een tienjarenplan aan voor België. De eerste aanzet daarvoor gebeurt vrijdag.

Een 'away day' noemen zijn ministers het 'uitje' naar het Egmontpaleis waarop Premier Yves Leterme hen én alle ministers-presidenten van de gewesten komende vrijdag uitnodigt. De premier wil de voorbereiding van de Europese lentetop aangrijpen om 'in de strijd tegen de crisis over te schakelen van defensieve maatregelen naar meer structurele maatregelen', zegt hij in enkele kranteninterviews.

De vijf doelstellingen uit de Europese strategie 2020 (activiteitsgraad, onderzoek en ontwikkeling, CO2-uitstoot, jongeren zonder diploma, armoede) wil hij omzetten op Belgisch niveau in het plan 'van crisis naar groei'.

Véél concrete maatregelen heeft Leterme nog niet aan te kondigen, behalve één: hij wil 65-plussers onbeperkt laten bijverdienen. De premier treedt daarmee een aloude eis van Open VLD bij.

De vakbonden hebben zich daar evenwel altijd tegen verzet. Rudy De Leeuw (ABVV) herhaalde dat verzet dit weekend.

Ook Luc Cortebeeck (ACV) maakt nog veel voorbehoud: 'Het gevaar bestaat dat dit zal gebruikt worden als alibi om niets te doen aan de wettelijke pensioenen. Dat gaat niet. Bovendien ben ik verbaasd dat de premier nu één facetje licht uit de brede problematiek van de betaalbaarheid van de pensioenen.'

Ondernemersorganisatie Unizo juicht toe dat de plafonds voor het bijverdienen van gepensioneerden zouden verdwijnen, maar 'men moet niet alleen langer werken aanmoedigen, men moet vooral ook vroeger stoppen met werken te ontmoedigen'.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :