maandag 22 maart 2010

Nederland: normen voor de pensioenaansprakenstatistiek

Op basis van gegevens van de SVB en van pensioenfondsen en ‑verzekeraars heeft het CBS voor verslagjaar 2005 de pensioenaansprakenstatistiek geproduceerd. Andere verslagjaren worden op dit moment verwerkt. De pensioenaansprakenstatistiek laat voor de eerste én de tweede pijler zowel de opgebouwde aanspraken als de te bereiken aanspraken zien. Daarnaast zijn de opgebouwde aanspraken uitgedrukt in een contante waarde, die laat zien hoeveel geld er nodig is om vanaf 65-jarige leeftijd de opgebouwde aanspraak uit te keren.

Elisabeth Eenkhoorn en Gerrit Zijlmans (beiden CBS) beschrijven de opzet van de statistiek en de keuzes die daarbij gemaakt zijn. De pensioenaanspraken worden vergeleken met het huidige inkomen, en er wordt nagegaan of mensen met lage pensioenaanspraken wellicht de mogelijkheid hebben terug te vallen op vermogen. Hieruit blijkt, niet geheel onverwacht, dat het gemiddelde huishouden niet zo slecht af is, maar dat sommige groepen huishoudens er consequent negatief uitspringen.


Dit paper beschrijft de opzet van de statistiek en de keuzes die daarbij gemaakt zijn. Het is van belang dat dit de juiste keuzes zijn, mede in het licht van de vele veranderingen die zich voordoen op het terrein van pensioenaanspraken. Het CBS hoopt wat dit betreft op een vruchtbare dialoog met de statistiekgebruiker.

Verder worden resultaten van de statistiek gegeven naar twee kenmerken, te weten geslacht en herkomst. De pensioenaanspraken worden vergeleken met het huidige inkomen, en er wordt nagegaan of mensen met lage pensioenaanspraken wellicht de mogelijkheid hebben terug te vallen op vermogen. Hieruit blijkt, niet geheel onverwacht, dat het gemiddelde huishouden niet zo slecht af is, maar dat sommige groepen huishoudens er consequent negatief uitspringen.

Normen voor de pensioenaansprakenstatistiek
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :