maandag 22 maart 2010

Individueel pensioenplan in EU bepleit

De vergrijzing vraagt om een Europabrede aanpak, die erop gericht moet zijn om sparen voor de oude dag gemakkelijker en aantrekkelijker te maken.

Dat stelt de belangenvereniging voor het asset management (EFAMA), in een vandaag gepubliceerd document met acht aanbevelingen aan de Europese politiek.

Persoonlijk pensioenplan
Het rapport 'Revisiting the landscape of European long-term savings - A call for action from the asset management industry' pleit voor een transparante en efficiënte pan-Europese distributie van financiële producten voor de retailmarkt.

Het rapport wordt ondersteund door 23 bestuursvoorzitters van asset managers in Europa, onder wie Roderick Munsters van Robeco.

Gepleit wordt voor de introductie van lange termijn-spaarpensioenplannen, waar werkgevers en werknemers bij betrokken zijn en de mogelijkheid van een opt-out biedt.

Distributievoorwaarden
Zo moeten burgers de kans krijgen om een fiscaal aantrekkelijk persoonlijk pensioenplan te starten, het zogenoemde 'Officially Certified European Retirement Plan' (OCERP).

Het OCERP-plan moet toegankelijk zijn voor alle productaanbieders, zodat burgers in de Europese Unie kunnen kiezen uit de beste producten.

De European Fund and Asset Management Association (EFAMA) pleit ervoor dat de distributievoorwaarden voor retailproducten in Europa worden gestandaardiseerd en dat de financiële en de beleggingskennis van zowel particuliere beleggers als beleggingsadviseurs verbeterd worden.

Alternatief voor verzekeringsproducten
EFAMA-president Jean-Baptise de Franssu (foto): 'We in the industry have a key role to play in building an EU pensions framework in partnership with others who share the responsibility of safeguarding Europe’s economic future.'

Steeds meer assetmanagers zijn bezig om producten voor pensioenopbouw te ontwikkelen of te lanceren die een alternatief kunnen vormen voor de bestaande verzekeringsproducten. Het banksparen vergroot de mogelijkheden daartoe ook in Nederland.

Hoe zwaar de tijdbom van de vergrijzing wel tikt, toont onderzoek van McKinsey aan. Daaruit blijkt dat in 2025 35 procent van de Europeanen gepensioneerd is, in 2050 is dat aantal - bij ongewijzigd beleid - opgelopen tot 47 procent.

het rapport van de EFAMA met de acht aanbevelingen maart 2010
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :