woensdag 17 maart 2010

CD&V wil af van pensioenleeftijd

We moeten af van het denken in termen van pensioenleeftijd, maar het veeleer hebben over de pensioenloopbaan. Dat is een van de kernpunten die CD&V naar voren schuift in het debat over de toekomst van onze pensioenen. De Vlaamse christendemocraten willen onder meer dat het systeem van gelijkstellingen in de pensioenberekening meer dan vandaag op het uitbouwen van een langere loopbaan gericht is. Brugpensioen kan enkel als noodoplossing.
(belga) - In werkgroepen en op andere fora heeft CD&V zich de voorbije weken en maanden gebogen over de vraag welke richting we uitmoeten met de toekomst van onze pensioenen. Die fase ligt nu achter de rug. De partij heeft een aantal krachtlijnen uitgewerkt die ze meegeeft aan haar ministers en parlementsleden om mee aan de slag te gaan. "We zullen moeten veranderen om te behouden", stelde partijvoorzitster Marianne Thyssen.

Mirakeloplossingen om de pensioenen betaalbaar te houden, bestaan niet, vulde Kamerlid Sonja Becq aan. De pensioenen verlagen is geen optie, een verhoging van de lasten evenmin. Nadat het werken via de begroting van belangrijkste speerpunt tot essentiële randvoorwaarde is geëvolueerd, blijft voor CD&V maar een optie over: de werkzaamheidsgraad verhogen. Zoveel mogelijk mensen aan het werk krijgen en houden dus. Becq beseft dat het verlengen van de loopbaan voor een stuk een mentaliteitswijziging zal vragen.

Aanvulling
Als krachtlijnen schuift Thyssen de versterking van de eerste pensioenpijler (het wettelijk pensioen) naar voren. De tweede pijler (het aanvullend pensioen) blijft de partij steunen, maar geldt als aanvulling. Volgens de voorzitster mag niet te lang worden getalmd met de hervorming, al moet daarbij wel rekening worden gehouden met een voldoende lange overgangsperiode. "We mogen bijna-gepensioneerden niet plots voor een muur plaatsen", luidt het.

Verworven rechten moeten voor CD&V verworven blijven en vroegere keuzes moeten gerespecteerd worden. Wie tijdens zijn carrière bijvoorbeeld een aantal jaren loopbaanonderbreking nam in de veronderstelling dat die zouden meetellen bij de berekening van het pensioen, mag die pensioenrechten niet verloren zien gaan.

Brugpensioen
De toekenning van een brugpensioen kan voor CD&V nooit een recht zijn. De partij ziet meer heil in outsourcing en begeleiding om mensen op de arbeidsmarkt te houden. Wel kan het brugpensioen als noodoplossing gelden om sociale drama's bij een herstructurering te vermijden.

Voor CD&V moet ook de pensioenloopbaan in plaats van de pensioenleeftijd centraal staan. Daarmee onderlijnt de partij dat een pensioen in de eerste plaats gebaseerd is op de bijdragen tijdens de actieve loopbaan. Wie op zijn achttiende op de arbeidsmarkt komt, bouwt eerder rechten op dan wie langer wacht en kan dus eerder aanspraak maken op een volledig pensioen, luidt de redenering.

Werken na loopbaan
Daarmee hangt het pleidooi samen om werken na een loopbaan van 45 jaar onbeperkt toe te laten, zoals premier Yves Leterme afgelopen weekend naar voren schoof. CD&V wil ook de pensioenbonus hermoduleren. Momenteel wordt die pas toegekend vanaf 62 jaar of 44 loopbaanjaren. De partij stelt voor een bonus toe te kennen na 40 loopbaanjaren en het bedrag geleidelijk te verhogen.

Het instrument van gelijkstellingen moet voor de christendemocraten meer dan nu mikken op de uitbouw van een langere effectieve loopbaan. Uitgangspunt is dat werken in een beter pensioen moet uitmonden dan niet werken, al wil CD&V een gelijkstelling blijven verdedigen voor periodes van werkonderbreking voor gezinszorg of vorming. Daarbuiten zijn echter keuzes nodig.

Om het voor mensen mogelijk te maken de gevolgen van keuzes tijdens hun loopbaan voor hun pensioen beter in te schatten, pleit CD&V voor een Carrière Planning Systeem. Dat is een soort van simulatie die een klare kijk op de stand van zaken in iemands pensioen moet bieden. Daarvoor moeten wel alle relevante databanken worden uitgebouwd en gekoppeld, aldus nog Thyssen.

CDV_Pensioenshervorming-2010-presentatie
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :