Pensioenfondsen in Nederland volgen steeds meer een tweeledige strategie: enerzijds ligt de nadruk op het behalen van een 'zeker' rendement zodat aan de (pensioen)verplichtingen kan worden voldaan, anderzijds wordt een meer agressief beleggingsbeleid gevoerd dat gericht is op het behalen van alpha.
Dat zegt Jonathan Lubran, executive director Institutional Investors van BNY Mellon Asset Management, in een gesprek met Fondsnieuws.
In het verlengde van deze zogenoemde Liability Driven Investment-strategie, ziet hij in de Nederlandse pensioensector meer aandacht voor risicomanagement en corporate governance en een toenemende vraag naar absolute return-strategieën.
Grootschalig toegepast
Nederlandse pensioenfondsen staan in dat verband meer, dan fondsen in andere landen, open voor alternatives, zegt hij. Recent onderzoek van onderstreept ook dat pensioenfondsen in Zwitserland en Nederland het meest sophisticated zijn in hun 'alternatives'-strategie.
Lubran zegt dat ook te herkennen. Hij stelt dat in het Verenigd Koninkrijk de beleggingsstrategie op dit punt niet veel verder gaat dan hedgefondsen, private equity en valuta, terwijl het niveau van de mensen en van de gevolgde strategieën volgens hem veel hoger is.
De LDI-strategie is komen overwaaien uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten en wordt volgens Lubran nu ook grootschalig door Nederlandse pensioenfondsen toegepast.
Kern van deze strategie is een combinatie van 'risk protection' en 'return seeking'.
10 miljard euro
BNY Mellon Asset Management is een van de grootste asset managers ter wereld, die een multi boutique-structuur kent.
Onder het dak van BNY Mellon Asset Management huizen 19 vermogensbeheerders, met ieder hun eigen stijl en beleggingsstrategie.
De sales en marketing namens deze asset managers gebeurt door BNY Mellon Asset Management. Lubran is voor de Nederlandse markt de 'gatekeeper', of - zoals hij dat zelf liever formuleert - de 'facilitator' die vraag en aanbod bij elkaar brengt.
BNY Mellon Asset Management beheert nu ruim 1 miljard euro aan mandaten in Nederland. Maar dat vindt Lubran laag. Hij streeft naar een in Nederland, onder instutionele klanten, te beheren vermogen van 10 miljard euro - 'over een aantal jaren'.
Nederlandse vestiging
De Amerikaanse asset manager overweegt een eigen vestiging in Nederland te openen, een markt die hij als 'zeer interessant' betitelt. Qua omvang is het de op een na grootste pensioenfondsenmarkt van Europa, terwijl ook de vermogens van stichtingen groot en interessant zijn.
Lubran zegt dat BNY Mellon Asset Management thans met een verzekeraar in Nederland werkt aan het opzetten van een beleggingsfonds. Namen wil hij niet noemen, ook niet over de pensioenfondsen waar de asset manager thans – direct of via een fiduciar mandaat - een mandaat voor heeft.
De Brit zegt ook in Nederland wel pressie te zien dat pensioenfondsen voor lokale, Nederlandse vermogensbeheerders kiezen. 'Maar al met al ligt de nadruk toch op een "best in class"-aanpak.'