woensdag 3 februari 2010

Lieten wil invoering van een aanvullend pensioen voor contractuelen in overheidsdienst

"In afwachting van een staatshervorming is het belangrijk dat het federale beleid maximaal wordt afgestemd op het anti-crisisbeleid van de gewestregeringen." Dat stelde de Vlaamse viceminister-president en minister van Innovatie Ingrid Lieten na afloop van het overleg tussen de Vlaamse en de federale regering. Ook zij schoof een aantal dossiers naar voren "die essentieel zijn voor heropleving van onze economie en arbeidsmarkt".

In een mededeling merkt de sp.a-minister op dat samenwerking met de federale regering belangrijk is omdat een aantal sociaaleconomische hefbomen nog altijd op federaal niveau zitten. Daarom is het volgens haar belangrijk dat het beleid in afwachting van een staatshervorming op elkaar wordt afgestemd.

Prioritaire dossiers
Lieten schuift een aantal prioritaire dossiers naar voren waar de federale regering volgens haar werk dient van te maken. Zo wijst ze onder meer op het belang van het behoud van de bestaande loonkostverminderingen voor doelgroepen. "In afwachting van de regionalisering van het doelgroepenbeleid mogen de bestaande loonkostverminderingen voor kwetsbare doelgroepen zoals ouderen, langdurig werklozen, laaggeschoolden niet worden afgeschaft", meent ze.

Lieten vraagt ook een BTW-verlaging tot 6 procent voor infrastructuurwerken van algemeen belang, zoals de bouw van scholen. Daarnaast wil ze dat de federale regering een kader uitwerkt voor de invoering van een aanvullend pensioen voor contractuelen in overheidsdienst. Bedoeling is dat de regio's hun ambtenaren dan zo'n aanvullend pensioen kunnen geven. Andere Vlaamse verzuchtingen zijn een billijke spreiding van de geluidshinder in Zaventem, een actieve opvolging van het armoedebeleid en een afstemming van het federale asiel- en migratiebeleid op het Vlaamse beleid.

Begroting
Tot slot hamert Lieten nog eens op het belang van een evenwichtige verdeling van de begrotingsinspanningen. Ze betreurde in dat verband nog eens dat de federale regering zonder akkoord van de deelstaten haar stabiliteitsprogramma al heeft overgemaakt aan de Europese Commissie. "Dat is een zeer merkwaardige invulling van het samenwerkingsfederalisme", zegt Lieten.

Peeters temperde de woorden van zijn viceminister-president. "Het debat wordt gevoerd op het scherp van de snee, maar dat heeft weinig te maken met arrogantie", zei de Vlaamse regeringsleider over eerdere verklaringen van de Vlaamse socialiste.




Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :