When the going gets tough, the tough get going
Eindelijk. Zeggen sommige bestuurders. Eindelijk realiseert de wereld zich het belang van pensioenen. Sociaal en economisch leggen de gezamenlijke pensioentegoeden al tientallen jaren een serieus gewicht in de schaal. Het feit dat het pensioen nu een onmisbaar deel van de oudedagvoorziening wordt, zet bestuurders van fondsen op de plek waar ze horen. Wat houdt het vak van pensioenbestuurder anno 2009 eigenlijk in?
De nieuwe pensioenbestuurder
Dat is niet meer de sociaal bezielde man of vrouw van de ondernemingsraad, die iets meer van pensioenen weet dan de gemiddelde werknemer en het pensioen ‘er even bij doet’. Dat heeft overigens jarenlang goed gewerkt, en we brengen hulde aan iedereen die met inzet van veel vrije tijd en energie heel belangrijke zaken voor elkaar heeft gekregen! Maar de tijden zijn veranderd. De nieuwe bestuurder is meer dan ooit iemand om rekening mee te houden.
De nieuwe bestuurder is meer dan ooit iemand om rekening mee te houden. Hij draagt een grote verantwoordelijkheid en is degene die tekst en uitleg kan en moet geven aan de verantwoordingsorganen. De pensioenbestuurder wordt eindelijk voor vol aangezien, maar moet ook alles wat hij doet kunnen verantwoorden. Laten zien dat hij precies weet waar hij mee bezig is, en een goed antwoord hebben op vragen als: “Waarom gaat u in uw ALM plan uit van dit rendement en hoe is uw risicomanagement opgebouwd? Hoe ziet uw fonds er over 15 jaar uit? Kunt u in uw herstelplan gebruik maken van premieverhoging of heeft dat, gezien de leeftijdsopbouw van uw deelnemers, weinig zin?” De pensioenbestuurder is gesprekspartner voor de financiële beleidsmakers in Nederland.
Serieuze business
Bovendien heeft hij serieuze business te vergeven bij beheerders, uitvoerders, consultants en beleggingsmanagers. Hij onderhandelt steeds vaker met internationale partijen en geniet ook daar, door de vooraanstaande positie van Nederland op pensioengebied, een zeker aanzien. En wat misschien wel het belangrijkste van alles is: Zijn beslissingen maken een groot verschil voor alle deelnemers van zijn fonds. Met de terugtredende overheid hebben de werkenden van nu het pensioen straks harder nodig dan ooit om in hun levensonderhoud te voorzien. Hij beïnvloedt dus ook de koopkracht van de toekomst.
Raimond Schikhof is bestuurder bij het bedrijfstakpensioenfonds STIPP, lid van de vakgroep Governance en docent bij SPO. “Juist omdat het besturen van een pensioenfonds zo’n belangrijk vak is geworden, wordt het steeds spannender en veelzijdiger”, vindt hij. “Gelukkig kunnen bestuurders gebruik maken van verschillende specialisten zoals juristen, actuarissen, beleggers, adviseurs. Maar dat betekent niet dat je zelf minder van de materie hoeft af te weten. De eindverantwoordelijkheid blijft bij het bestuur van het fonds liggen, dus moet je voldoende kennis in huis hebben om te doorgronden wat al die specialisten in opdracht van het fonds uitvoeren. Het pensioenfonds is het epicentrum van allerlei activiteiten die samen een belangrijke bijdrage leveren aan onze economie.”
Prachtig vak
“De bestuurderstaak is niet gemakkelijk, maar wel uitermate boeiend. Pensioenbestuurders staan centraal in de maatschappij en worden bij zoveel zaken betrokken, dat ze bewust en onbewust enorm veel leren en doorgaans een grote algemene ontwikkeling hebben. Het blijft een prachtig vak voor bevlogen mensen die met hun kennis en capaciteiten een rol van betekenis willen spelen in de maatschappij.”