De wereldwijde beurscrisis treft ook de 1,2 miljoen Belgen die eind 2007 via een pensioenspaarfonds aan pensioensparen deden. Toen zat 11,8 miljard euro in alle fondsen samen. Gemiddeld leden de pensioenspaarfondsen sinds begin dit jaar 12,2 procent verlies, leert een berekening van de redactie.
Vooral defensieve fondsen hielden goed stand, met een verlies van 7 à 8 procent. Die fondsen stoppen hoogstens 30 procent van hun portefeuille in aandelen en leggen het zwaartepunt bij obligaties. Ze werden enkele jaren geleden in het leven geroepen om 55-plussers in staat te stellen hun opgebouwd pensioenkapitaal veilig te stellen. Die strategie loont in tijden van kredietcrisis: staatsobligaties uit de eurozone haalden sinds begin dit jaar nipt een positief rendement.
De overige pensioenspaarfondsen slikten een verlies van 10 à 17 procent. Het grootste verlies is voor dynamische fondsen, die hun portefeuille dicht tegen de maximum toegelaten 75 procent met aandelen stofferen. Zelfs dynamische fondsen doen het nog altijd ruim beter dan de Bel20, die dit jaar inclusief nettodividenden 28 procent onderuitging. Daarmee scoort Brussel slechter dan gemiddeld. De MSCI Wereld-index verloor 'slechts' 17 procent. Sinds 1 april 2004 zijn Belgische pensioenspaarfondsen niet langer verplicht minstens 60 procent in Belgische aandelen te investeren. Sindsdien halveerden ze het belang van Belgische aandelen van 58 tot zo'n 27 procent, wat dit jaar rendeerde.
uitstapmoment
Over de voorbije vijf jaar brachten pensioenspaarfondsen jaarlijks gemiddeld nog steeds 9 procent op. Elk jaar spaart de pensioenspaarder bovendien belastingen uit. Over 2008 is dat 30 à 40 procent van de 830 euro die hij maximaal in een pensioenspaarfonds kan stoppen, dus 250 à 330 euro.
Bovendien zijn pensioenspaarfondsen de langetermijnbelegging bij uitstek, aangezien de meeste spaarders hun pensioenpotje over minstens 20 jaar opbouwen. Of een pensioenspaarder uitstapt tijdens een crisis dan wel een beurshype heeft wel veel impact op de eindreturn en dus de financiële armslag op de oude dag.