maandag 9 juni 2008

Voor groei is investeren in deskundigheid nodig, Mariët van der Berg (GBF)

Door nieuwe wetgeving en maatschappelijke trends moeten pensioenfondsen innoveren, veranderen en meer tijd in deskundigheid en communicatie steken.
Natuurlijk moeten pensioenuitvoerders deskundig zijn, net als besturen van fondsen. De afspraken in de CAO moeten wel uit te voeren zijn. Wij als pensioenuitvoerders hebben deskundigheid over wat uitvoerbaar is én veel kennis van de bedrijfstak én van pensioenen. Dat is belangrijk voor advisering aan het bestuur. Daarom ook moeten pensioenuitvoerders met opleidingen investeren in deskundigheid van haar medewerkers.

Vroeger leunden de sociale partners op onze kennis. Onder invloed van ‘Pension Fund Governance’ (goed pensioenbestuur) zijn we nu losser van elkaar komen te staan. Uitvoerders moeten dus juist nu deskundig zijn. Deskundigheid is ook in toenemende mate van belang door alle veranderingen in de pensioenwereld. Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de uitvoering en aan de communicatie naar de deelnemers.

Politici maken het ook lang niet altijd makkelijk. Een voorbeeld: nu wil de politiek pensioensparen ontmoedigen. Maar het vorige kabinet Balkenende had na het verdwijnen van de vut juist toegezegd dat mensen konden sparen om eerder met pensioen te gaan. Langer doorwerken is nu de maatschappelijke trend, terwijl de pensioenwereld producten heeft om eerder te stoppen met werken.

Trends
Juist ook vanwege de trends in pensioenland zijn we actief bezig met innovatie en de prijs- prestatieverhouding in onze producten. Dat moet, ook al omdat we geen monopolist meer zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat als je producten magertjes zijn of te duur, of je communicatie is slecht, dat ze dan zeggen: we gaan naar een andere pensioenuitvoerder.

Je moet groeien als pensioenfonds en dat betekent investeren in mensen, in deskundige mensen. Doe je niks, dan word je duurder. De kunst is om goede producten en diensten te bieden en toch niet te hoge kosten te maken, de kostprijs per deelnemer moet gelijk blijven. We worden nu een bedrijf. Ja, en daarom vind ik het hier zo boeiend.

We zijn volop bezig met hoe je de communicatie slim organiseert. Nu moeten bijvoorbeeld 60.000 UPO’s (Uniforme Pensioen Overzichten) naar de actieve deelnemers. Als mensen op de website kunnen inloggen en hun pensioeninformatie kunnen zien heb je dat hele UPO-gebeuren niet meer nodig. Dat scheelt een bak met werk! Waar het om gaat is dat je voldoet aan wet- en regelgeving, dat je klantgericht bent en toch de kosten in de hand houdt.

Nieuwe generatie
Ik ben van de generatie die zegt: ik wil 1 pensioenuitvoerder of verzekeraar. De nieuwe generatie wil zelf bepalen. En er zijn ook steeds meer zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) die dat willen. Dat zijn maatschappelijke ontwikkelingen waar pensioenfondsen nog onvoldoende op ingesteld zijn. De jongere generatie staat nu eenmaal heel anders in het leven, die is sowieso niet geïnteresseerd in pensioen.

Mariët van den Berg
personeelsmanager Grafische Bedrijfsfondsen (GBF)
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :