Op 1 januari 2007 is ook juist het perequatiemechanisme voor de pensioenen van de openbare sector aangepast van een individueel naar een korvensysteem.
Het oude systeem was een individuele perequatie gebaseerd op de evolutie van het maximum van de weddenschaal verbonden aan de graad waarvan de betrokkene titularis was op het ogenblik van zijn opruststelling.
Sinds 1 januari 2007 werd er een nieuw transparanter en operationeler perequatiemechanisme ingesteld dat niet langer gekoppeld is aan de individuele graad van het personeelslid en dat bovendien toelaat om een meer solidaire perequatie te bereiken. Het nieuwe stelsel voorziet in een perequatie per korf (waarin meerdere graden/bezoldigingen zijn opgenomen) die automatisch uitgevoerd wordt op het einde van elke referentieperiode van twee jaar, rekening houdend met de evolutie van de globale bezoldigingen binnen de korf gedurende die periode. Indien er dus een graad in uw korf verhoogd, maar niet uw graad zelf, gaat men daar mee van kunnen profiteren. Echter kan men er natuurlijk ook nadeel van ondervinden vb. indien uw graad met 10% gestegen is in de referteperiode en de andere graden in uw korf niet, zullen de pensioenen in uw graad niet optimaal van deze stijging kunnen profiteren, gezien de stijging getemperd word door de andere graden.
De besturen hebben nu de keuze, gezien de verhogingen exact terugwerken tot op datum van 1 januari 2007, om te beslissen volgens welk systeem deze nieuwe salarisverhogingen een invloed gaan hebben.
Indien men voor 30 juni 2008 de raadsbeslissing met de goedkeuring van de toeziendhoudende overheid i.v.m. de nieuwe salarisschalen aangetekend opstuurt naar de Pensioensdienst voor de Overheidssector (PDOS), Dienst Informatiebeheer, Victor Hortaplein 40 – bus 30, 1060 Brussel, zullen de op 31 december 2006 lopende pensioenen met betrekking tot deze schalen nog geperequateerd worden volgens het oude (individuele) systeem.
Indien men passief blijft, past de PDOS voor deze verhogingen al het korvensysteem toe.
Er is geen sprake van een voordeliger systeem en het blijft dus een geheel vrijblijvende keuze.