vrijdag 20 juni 2008

AMONIS Negatieve return over 2007

Pensioenfonds dokters rondt kaap 1 miljard
Na vier goede jaren haalde Amonis in 2007 een negatief rendement van 0,4 procent, de slechtste prestatie sinds 2001, toen de technologiezeepbel uiteenspatte. Over de voorbije tien jaar scoorde Amonis wel een gemiddeld rendement van 10,1 procent per jaar tegen 7,6 procent voor de Belgische pensioenfondsen en 6,6 procent voor Europese staatsobligaties.

Amonis zag zijn ledenaantal vorig jaar stijgen tot 24.153, een verdubbeling tegenover 1998. Bijna drie vierde (72%) zijn artsen. De kinesisten tekenen voor 14 procent, de tandartsen voor 12 procent en de apothekers voor 1 procent.

Geen succes

De openstelling van Amonis voor andere vrije beroepen vorig jaar, lijkt voorlopig geen succes. Slechts 1 procent van de leden, evenveel als een jaar geleden, bestaat uit andere vrije beroepen, zoals advocaten, notarissen, boekhouders en revisoren. 'De openstelling voor andere vrije beroepen was vooral een principiële beslissing', zegt voorzitter Herwig Van Dijck.

Amonis ontving vorig jaar 69,6 miljoen euro aan premies. Dat bedrag is voor 46 procent afkomstig van de leden en voor 54 procent van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv). Ruim 90 procent van de premies was bedoeld voor een aanvullend pensioen, de resterende 9 procent voor het gewaarborgd inkomen.

Het vermogen van het pensioenfonds bedroeg eind december 1,06 miljard euro. Dat is 3 procent meer dan een jaar eerder en 230 procent boven het niveau van eind 1998. Eind vorig jaar was Amonis na Suez-Tractebel het grootste pensioenfonds van België, voor onder meer KBC, ING België en de VRT (zie tabel).

Cash

Dat vermogen was eind 2007 voor 47 procent geïnvesteerd in aandelen, waarvan een vijfde in de groeilanden. Overheids- en bedrijfsobligaties waren goed voor 33 procent. Genoteerd vastgoed tekende voor 6 procent. De resterende 14 procent zat in grondstoffen (3,1%), hefboomfondsen (4,3%) en cash (6,6%). 'Het gedeelte cash hebben we in de eerste maanden van dit jaar wel wat afgebouwd.' Grondstoffen en hefboomfondsen zitten pas sinds 2006 in de portefeuille van Amonis.

Het pensioenfonds doet voor het beheer van zijn vermogen een beroep op vooral Britse beheerders, zoals Gartmore. Bij de niet-Britse beheerders zitten onder meer ABN AMRO en Puilaetco Dewaay.

Alle leden die over 2007 premies hebben betaald, ontvingen daarop en op de bijdragen voor het Riziv een 'nettodividend' van 4 procent. Dat is wel een stuk minder dan het gemiddelde van 5,7 procent over de voorbije tien jaar. CP

www.amonis.be
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :