Landal GreenParks

zondag 30 januari 2011

Berekening sociale bijdragen zelfstandigen 2011

Een zelfstandige betaalt om de drie maanden zelf bijdragen aan een sociaal verzekeringsfonds die hen rechten geeft op kinderbijslag, geneeskundige verzorging, pensioen, verzekering bij faillissement, enz.

Hoe worden deze sociale bijdragen berekend?

De bijdragen verschuldigd voor 2011 worden berekend op basis van de netto beroepsinkomsten (referte-inkomen) van 2008 (aanslagjaar 2009) die men als zelfstandige heeft verworven. De netto beroepsinkomsten zijn de bruto beroepsinkomsten verminderd met de beroepskosten en eventuele beroepsverliezen. Dit referte-inkomen van 3 jaar geleden moet aangepast worden aan de huidige levensstandaard via een indexering.

Zelfstandigen in bijberoep

Voor de zelfstandigen in bijberoep geldt dezelfde berekening met dat verschil dat er tot een geïndexeerd inkomen in 2008 van 1.341,96 euro geen bijdragen moeten betaald worden. Vanaf dat bedrag is 22% aan sociale bijdragen verschuldigd op de geïndexeerde inkomsten. Het minimum geldt hier dus niet. Verder verloopt de berekening zoals bij een hoofdberoep.

Gehuwden, weduwen of weduwnaars en studenten jonger dan 25 jaar (artikel 37)

Voor personen die aan de voorwaarden voldoen en gelijkstelling met bijberoep hebben aangevraagd geldt dezelfde regeling als voor de zelfstandigen in bijberoep. Vanaf een geïndexeerd inkomen in 2008 van 6.354,06 euro betalen zij dezelfde bijdragen als een zelfstandige in hoofdberoep.

Pensioengerechtigde zelfstandigen die geen pensioen ontvangen

Zij betalen geen bijdragen tot een geïndexeerd inkomen van 2.683,92 euro in 2008. Hierboven betalen zij 22% sociale bijdragen. Verder geldt de berekening zoals voor de zelfstandige in hoofdberoep.

Pensioengerechtigde zelfstandigen met een rust- of overlevingspensioen

Zij betalen geen bijdragen tot een geïndexeerd inkomen van 2.683,92 euro. Daarboven betalen zij 14,70% sociale bijdragen tot het bedrag van de maximaal toegelaten beroepsbezigheid.

Meewerkende echtgeno(o)t(e) in ministatuut

De berekening loopt op dezelfde manier als voor de zelfstandigen in hoofdberoep, met dit verschil dat de toegepaste sociale bijdragen respectievelijk 0,79% en 0,51% bedragen (voor de zelfstandigen in hoofdberoep respectievelijk 22% en 14,16%).

Meewerkende echtgeno(o)t(e) in maxi-statuut

De berekening loopt op dezelfde manier als voor de zelfstandigen in hoofdberoep, met dit verschil dat de minimum bijdrage gehalveerd is en de inkomsten waarop de bijdragen van meewerkende echtgeno(o)t(e) worden berekend moeten afgetrokken worden van de inkomsten waarop de bijdragen van de zelfstandige berekend worden.

Begin van activiteit (starters)

Zelfstandigen in begin van activiteit betalen een voorlopige bijdrage berekend op een inkomen van 12.129,76 euro. Hierop dienen 20,5% sociale bijdragen te worden betaald voor de kwartalen tot het einde van het eerste jaar onderwerping, 21% voor het tweede volledige kalenderjaar onderwerping en 21,5% voor het derde jaar. De beginnende zelfstandige kan ook altijd kiezen om vrijwillig verhoogde bijdragen te betalen.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks