Landal GreenParks

donderdag 26 november 2015

Pensioenkosten stijgen drie keer minder snel - De Standaard

Dankzij de pensioenhervorming van de regering-Michel stijgen de pensioenkosten drie keer minder snel dan zonder die ingreep. Maar die kosten blijven wel nog altijd stijgen. Zo blijkt uit een studie van het Federaal Planbureau die De Standaard kon inkijken.

De almaar stijgende kosten van onze pensioenen vormen een van de grootste uitdagingen in ons land. Langer werken is al jarenlang het mantra van de verschillende regeringen in het land om die kosten in te dijken. Ook de regering-Michel greep flink in in het pensioenstelsel. De meest opvallende maatregel is het optrekken van de wettelijke pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar. Andere maatregelen zijn onder meer het optrekken van de leeftijd voor vervroegd pensioen, het minder aantrekkelijk maken van de werkloosheid met bedrijfstoeslag (brugpensioen), de afschaffing van de pensioenbonus... En volgens berekeningen die het Federaal Planbureau voor de Europese Commissie maakte, missen die maatregelen hun effect niet. Ze volstaan niet om de stijging van de pensioenkosten te stoppen, maar die stijging wordt wel sterk getemperd. Zonder de maatregelen van de regering zouden de pensioenkosten tegen 2060 stijgen van 11,8 tot 15,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dankzij de ingreep in de pensioenen kan die toename beperkt blijven tot 13 procent van het bbp. De stijging verloopt dus bijna drie keer minder snel dan zonder de pensioenhervorming. Of nog, zonder de hervorming zou de overheid zo’n 8 miljard euro meer moeten uitgeven aan de pensioenen in 2060. Maar ook de indexsprong neemt een deeltje voor zijn rekening van de afgeremde groei in de pensioenkosten. Net als de afname van het aantal ambtenaren die nog altijd een royaler pensioen genieten dan werknemers in de private sector.
Invaliditeit

Het Planbureau wijst er wel op dat het aantal mensen met een langdurige arbeidsongeschiktheid of invaliditeit zal toenemen. Naarmate mensen langer werken, zijn er ook meer die in arbeidsongeschiktheid kunnen terechtkomen. De regering-Michel heeft de ambitie om langdurige zieken te re-integreren. Zij heeft daarover twee koninklijke besluiten voor advies aan de sociale partners bezorgd. Werklozen die langdurig ziek zijn, zouden 10 procent van hun uitkering moeten inleveren als ze onvoldoende meewerken aan hun re-integratie. Langdurige zieken, die wel een arbeidsovereenkomst hebben, hebben volgens De Tijd niets te vrezen

Krant - De Standaard
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks