dinsdag 5 januari 2010

Belgen parkeren geld massaal op spaarboekje


De Belgen plaatsten in 2009 liefst 28 miljard euro extra op een spaarrekening bij een van de vier grootbanken, een stijging met 30 procent. Maar dat is lang niet allemaal vers geld. Voor velen is dit niet meer dan een tussenstop in afwachting van hogere rentevoeten of een terugkerend vertrouwen in de beurs.

De Belgische grootbanken hebben het vertrouwen van het grote publiek in 2009 grotendeels teruggewonnen. Terwijl de particulieren in volle bankencrisis soms miljarden euro's aan spaargeld weghaalden, is het spaarvarken bij de vier grootbanken (BNP Paribas Fortis, KBC, Dexia en ING België) een jaar later nooit groter geweest.

Uit een rondvraag van de redactie blijkt dat de spaardeposito's bij de vier grootbanken vorig jaar gemiddeld met 30 procent zijn gestegen. In hun gezamenlijke spaarvarken zit vandaag bijna 120 miljard euro, dat is liefst 28 miljard meer dan eind 2008.

Sinds de bankencrisis neemt de spaarwoede van de Belgen immers ongeziene vormen aan. De spaarquote – het deel van het inkomen dat gespaard wordt – steeg vorig jaar van 15 naar liefst 19 procent, zo berekende de Nationale Bank eerder al.

Maar de Belg spaarde niet alleen meer in 2009, hij herschikte ook zijn beleggingsportefeuille. ‘Met name in het eerste kwartaal werden aandelen en andere risicovolle beleggingen massaal buitengegooid en vervangen door risicoloze beleggingen zoals staatsbons', zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België. ‘Maar dat was een overreactie, die al snel wegebde.'

Het trauma bij de Belgische spaarder bleef echter. In de maanden die volgden, beslisten velen om een spaarreserve op te bouwen in afwachting van hogere rentetarieven of terugkerend vertrouwen in de beurs. Geld dat vrijkwam uit kortlopende deposito's, zoals kasbons en termijnrekeningen, werd massaal op een spaarboekje geparkeerd. Of beter nog, op de online-spaarrekening. Want in een poging om hun verloren klanten terug te winnen, begonnen de grootbanken vooral op het internet met agressieve tarieven te zwaaien.

Niet zonder succes. Dexia bijvoorbeeld zag het aantal internetspaarders in 2009 met bijna 250.000 toenemen. Een aantal daarvan waren cliënten die terugkeerden. Met alle gevolgen van dien voor een aantal kleinere concurrenten zoals Rabobank.be (+2,7% tot 3,4 miljard euro) en Deutsche Bank (+13% tot 9,1 miljard euro). De toename van hun spaardeposito's verbleekte vorig jaar bij die van het recordjaar 2008, toen beide stijgingen met 60 tot 70% lieten optekenen.

Voor 2010 verwachten de banken een voorzichtige toename van de risico-appetijt.

‘De zoektocht naar alternatieven voor het schamele spaarboekje, met historisch lage rentes, is ingezet. Er was al de rush op de populaire bedrijfsobligaties en naarmate het beursherstel voortduurt, verwachten we meer vraag naar aandelen', luidt het bij diverse banken.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :