Het Europees Parlement gaat het aanvullendpensioenfonds van Europese verkozenen dan toch niet bijpassen met geld uit de eigen begroting, belastinggeld dus. Dat fonds leed aanzienlijke verliezen door de economische crisis. Het Bureau van het Europees Parlement, waarin alle politieke fracties vertegenwoordigd zijn, speelde de voorbije weken met het idee de tekorten bij te passen met het geld voor de begroting van het halfrond.
Onder druk van de groene fractie schoof het voltallige halfrond die suggestie evenwel terzijde. 'In deze tijden waarin veel burgers grote delen van hun spaargeld verloren, is het onaanvaardbaar dat hun volksvertegenwoordigers dit soort privileges kunnen genieten', zei de groene fractievoorzitter Daniël Cohn-Bendit. Ook Bart Staes zei het 'raar' te vinden dat hij naast een nationaal pensioen nog een extraatje voor de oude dag zou krijgen uit de Europese pot. 'We moeten voorkomen dat een stereotiep beeld bevestigd wordt van graaiende parlementsleden.'
Het Europees halfrond gaat wel de toegang tot het fonds, waartoe de parlementsleden vrijwillig kunnen toetreden, afschermen. De pensioenleeftijd wordt opgetrokken van 60 naar 63 jaar en het geld uit het fonds is niet langer meteen opvraagbaar.
kwijting
De stemming gisteren kwam er in het kader van de kwijting voor het jaar 2007 van de begroting van het Europees Parlement. Het halfrond keurde de uitgaven voor dat jaar goed voor alle Europese instellingen, uitgenomen de Raad van ministers. De leden van het halfrond laken daarmee dat het parlement als begrotingsautoriteit maar beperkte inzage krijgt in de uitgaven van de Raad voor buitenlandse zaken, defensie en justitie en binnenlandse zaken.