Landal GreenParks

maandag 24 oktober 2011

Nederland: Kleine pensioenfondsen kunnen verduurzaming nauwelijks bijbenen

Kleine pensioenfondsen beleggen minder duurzaam dan grote. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek door de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) dat 24 oktober 2011 is gepresenteerd.
Ondernemingspensioenfondsen en bedrijfstakpensioenfondsen beleggen steeds duurzamer. De kleine fondsen blijven echter achter bij die ontwikkeling. "Over de hele linie is verbetering te zien", zo meldt het VBDO-rapport over de verduurzaming van het beleggingsbeleid van de pensioenfondsen. Het beste komen bedrijfstakfondsen uit de bus. De uitkomsten van het onderzoek bevestigen bovendien een trend die al sinds het eerste onderzoek in 2007 onveranderlijk is gebleven. De grootste fondsen zijn het verst gevorderd in verduurzaming.

De top 4 van meest duurzame fondsen blijft ongewijzigd. Het best scoort ook dit jaar Pensioenfonds Zorg & Welzijn, gevolgd door Pensioenfonds SNS Reaal, Pensioenfonds ABP en PNO Media. "We zijn door de bank genomen tevreden over de ontwikkelingen die dit onderzoek laat zien. In de top tien van best presterende fondsen zien we eigenlijk sinds ons eerste onderzoek in 2007 alleen maar verbetering", zegt VBDO-directeur Giuseppe van der Helm.

Opmerkelijk is dat die trend in alle verschillende beleggingscategorieën doorzet. Vooral in de onroerend goed beleggingen en in de staatsobligaties zet verduurzaming van de portfolio's door. "Dat is mooi, maar er valt nog veel terrein te winnen. Om grote stappen te kunnen maken dringen we erop aan dat de fondsen hun inspanningen vooral richten op de beleggingscategorieën waarin het fonds de grootste belangen heeft genomen."

Vervolg
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks