Landal GreenParks

dinsdag 29 maart 2011

Opinie : Pensioenen van Vlaamse ziekenhuizen : Topje van de ijsberg

Afgevaardigd bestuurder Johan Hellings van Icuro, de koepel van de grote fusieziekenhuizen in Vlaanderen, luidt de noodklok. Als er niets gebeurt, gaan die ziekenhuizen ten onder aan de kosten voor de pensioenen van de zowat 8.000 personeelsleden met ambtenarenstatuut die ze nog in dienst hebben. Die kosten lopen al over enkele jaren op tot over de 100 miljoen per jaar. In de komende 25 jaar is er een tekort van 2,7 miljard euro, alleen al voor het personeel met ambtenarenstatuut van de grootste Vlaamse ziekenhuizen.

Het probleem dat Hellings schetst is letterlijk het topje van een ijsberg. Het gaat niet eens over alle pensioenen van alle Vlaamse ziekenhuizen. Bovendien zijn er in Wallonië en Brussel ziekenhuizen die in hetzelfde schuitje zitten. Daar komt nog bij dat de pensioenproblematiek van de openbare en gemengde ziekenhuizen maar een en onderdeeltje is van het gigantische pensioenprobleem van de ondergeschikte besturen zoals steden, gemeenten en provincies.




De patronale bijdragen die ondergeschikte besturen als werkgever moeten betalen voor het pensioen van hun ambtenaren lopen nu al op tot meer dan 30 procent van de wedde, en ze moeten stijgen met 2,5 procent per jaar om de pensioenen te kunnen blijven betalen. En op zijn beurt is het probleem van de ondergeschikte besturen maar een onderdeel van de algemene problematiek van de ambtenarenpensioenen die op haar beurt maar een onderdeel is van de vraag naar de betaalbaarheid van alle pensioenen. En dan hebben we het nog niet gehad over de rest van de sociale zekerheid.

Geen wonder dat premier Leterme enkele maanden geleden in een misschien wat moedeloze bui een rapport van het Planbureau onder de mat moffelde, waarin een aantal van deze cijfers op een rijtje werden gezet met de conclusie erbij dat er in 2015 ofwel 36 procent moet bespaard worden, ofwel voor 36 procent nieuwe belastingen geheven.

Al stond er eigenlijk niks nieuws in dat rapport. Huidig CD&V-voorzitter Wouter Beke leurt al meer dan een jaar met een tabel van de CD&V-studiedienst, waarin kurkdroog berekend wordt dat al in 2014 de federale overheid nog een werkingsbudget overhoudt van 5,5 miljard euro, waarmee naast de werking van alle federale diensten zoals Justitie, Defensie, ... ook nog een tekort van 6 miljard in de Sociale Zekerheid moet bijgepast worden.

Kan het in die omstandigheden nog verbazen dat er niemand staat te springen om premier te worden van dit land?



Luc Standaert
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks