Landal GreenParks

donderdag 17 maart 2011

OESO : 'Pensioenleeftijd moet omhoog'

De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) waarschuwt dat de huidige pensioenhervormingen in de OESO-landen niet genoeg zijn.


De pensioenleeftijd zal omhoog moeten of uitgaven moeten naar beneden. Dit verklaart de OESO in een rapport. De stijging van de gemiddelde leeftijd is hoger dan de gemiddelde stijging van de pensioenleeftijd. In 2050 stijgt de pensioenleeftijd naar gemiddeld 65 jaar, volgens de denktank. Dit is een toename van 1,5 jaar voor mannen en 2,5 jaar voor vrouwen. Daartegenover staat dat de gemiddelde leeftijd met 3,5 jaar zal stijgen voor mannen en 4 jaar voor vrouwen. Hierdoor hebben werknemers in OESO-landen langer pensioen in 2050.



Private sector
De huidige hervormingen zijn een stap in de goede richting volgens de denktank, maar er is meer nodig. Een optie is om werknemers aan te moedigen meer pensioenen af te sluiten in de private sector.
Verder moeten landen oppassen dat hervormingen niet de laagste inkomens aantasten. “We kunnen niet een toename riskeren van armoede op oudere leeftijd”, verklaart Angel Gurría, secretaris-generaal bij de OESO. “Dit risico wordt versterkt doordat de inkomens steeds meer ongelijk lopen in veel landen. Dit zorgt ook voor meer inkomensongelijkheid op oudere leeftijd.”


Private pensioenen
Het inkomen op de oude dag bestaat gemiddeld voor zo’n 60 procent uit pensioenen uit de collectieve sector in de OESO-landen. Ongeveer 40 procent bestaat uit inkomen van werk en private pensioenen. De OESO houdt de economische stand van 34 landen in de gaten, waaronder de Verenigde Staten, China, Saudi-Arabië en Nederland.

Investeren in oudere werknemer


De Oeso pleit voor een breed pakket aan maatregelen. ‘Een hogere pensioenleeftijd is slechts een deel van de oplossing’, zegt secretaris-generaal Angel Gurria van de Oeso. Zo zou er meer geïnvesteerd moeten worden in de oudere werknemer, onder meer door het aanbieden van opleidingen en het verbeteren van de werkomstandigheden.


Daarnaast zouden werknemers moeten worden gestimuleerd naast het staatspensioen te sparen voor een aanvullend pensioen. Dit gebeurt in veel landen nog nauwelijks, maar wordt volgens de landenorganisatie wel steeds belangrijker nu de publieke uitgaven overal omlaag worden geschroefd.


Kluwer Nederland

Informatie OESO

Informatie OESO-België

Informatie OESO-20 landen




Pensions at Glance 2011 OECD
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks