Landal GreenParks

woensdag 30 maart 2011

NSZ : Minimumpensioen zelfstandigen stijgt, maar kloof nog niet gedicht

Op 1 september stijgt het minimumpensioen voor zelfstandigen met een goede 2 procent. De maandelijkse minimumbedragen worden dan 1310 euro per maand voor een gezinspensioen en 1007 euro voor een gepensioneerde alleenstaande. NSZ vindt deze stijging een goede zaak. Het sociaal statuut van de zelfstandige wordt zo verbeterd, ook al is het maar deels. Daarom blijft de ondernemersorganisatie erop aandringen om de minimumpensioenen van zelfstandigen gelijk te schakelen met deze van loontrekkenden. Gepensioneerde werknemers zullen op 1 september nog steeds meer hebben: 1333 euro voor een gezinspensioen en 1066 euro voor een alleenstaande (rekening houdende met de indexering in april of mei). Het is dan ook niet meer dan fair dat de verschillen worden dichtgereden.

Het minimumpensioen voor zelfstandigen ligt nog steeds lager dan dat van een loontrekkende. Federaal minister van Middenstand Sabine Laruelle heeft eerder tijdens deze legislatuur aangekondigd om tegen 2011 de lat gelijk te stellen tussen de zelfstandigen en werknemers. Dat blijkt dus niet het geval. Voor NSZ is het duidelijk: het nu nog steeds bestaande verschil qua minimumpensioen moet weg. Het gaat om een discriminatie die de ondernemersorganisatie absoluut van tafel wil vegen.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Voor het ondernemerschap in België is het noodzakelijk dat er geen discriminatie meer bestaat tussen het sociaal statuut van de zelfstandigen en dat van de werknemers. Het is immers nog steeds zo dat een significant deel van de zelfstandigen onder de armoedegrens leeft. Daarom is een volwaardig sociaal statuut op alle niveaus meer dan nodig. En daarvoor is, ondanks de inspanningen van minister Laruelle, nog een pak werk aan de winkel.”

Persbericht

Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks