Landal GreenParks

dinsdag 15 maart 2011

Actualiteitscollege : Het groenboek pensioenen van de Europese Commissie en de Belgische reacties

Op dinsdag 15 maart vond het tweede actualiteitscollege van de Leergang Pensioenrecht (academiejaar 2010-2011) plaats. Het thema van dit college was: "Het groenboek pensioenen van de Europese Commissie en de Belgische reacties".

Door de vergrijzing staan de Europese pensioenstelsels onder druk. Vanaf 2012 zal de beroepsbevolking in Europa afnemen, de uitdaging is dus actueel. Om deze uitdaging aan te gaan hebben vele lidstaten hun pensioenstelsel reeds in, meerdere of mindere mate, hervormd. De huidige financiële en economische crisis heeft de situatie echter ernstiger en urgenter gemaakt. De vraag is dan ook gerezen of, en hoe, het Europees beleidskader het best kan worden ontwikkeld om de lidstaten te ondersteunen in het voorzien van pensioenen. Hoewel het ontwerp van de nationale pensioenstelsels in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de lidstaten blijft, kan Europa een belangrijke rol spelen.

De Europese Commissie heeft een groenboek uitgebracht met als doel de standpunten van alle belanghebbenden in de EU te verzamelen over de vraag of, en hoe, het pensioenkader op EU-niveau moet worden aangepast om de lidstaten zo goed mogelijk te ondersteunen bij het bereiken van hun overeengekomen doel: adequate en houdbare pensioenen voor EU-burgers.

Op het actualiteitscollege kwamen drie prominente sprekers ons toelichting geven over het groenboek en de Belgische reacties.

Als eerste spreker kwam de Principal Administrator van de Europese Commissie, de heer Fritz von Nordheim Nielsen, de problematiek van de pensioenen verduidelijken. Daarnaast gaf hij ook uitleg over de ingezonden reacties en het mogelijk witboek pensioenen.



Na de lezing van de heer von Nordheim Nielsen werd de schijnwerper gericht op de Belgische reacties op het groenboek. Hiervoor kwam zowel een vertegenwoordiger van de werknemersorganisaties als van de werkgeversorganisaties aan het woord.

Mevrouw Bernadette Adnet, van het Verbond van Belgische Ondernemingen, kwam de visie en reacties van de werkgevers toelichten. Mevrouw Nathalie Diesbecq, juridisch adviseur van de studiedienst van het ACV, kwam de visie en reacties van de werknemersorganisaties toelichten.

20110315-presentaties
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks