Landal GreenParks

vrijdag 14 januari 2011

Wallonië lonkt naar Vlaamse tweede pijler - Pensioenoplossing contractuele ambtenaren

Het uitblijven van een aanvullende pensioenregeling voor contractuele ambtenaren begint enkele Waalse besturen de keel uit te hangen. Een veertigtal lokale besturen, vooral gemeentes en OCMW’s, informeren zich over de mogelijkheid om aan te sluiten bij de Vlaamse regeling.

Sinds 1 januari 2010 kunnen Vlaamse lokale besturen in een aanvullende pensioenregeling (tweede pijler) stappen. Meer dan 400 van hen hebben dat al gedaan.

Aan de andere kant van de taalgrens zit er een jaar later nog steeds geen akkoord in de pijplijn. Daarvoor is het water tussen de werkgeversvertegenwoordigers en de overheidsvakbonden te diep. Dat heeft ideologische redenen, klinkt het bij UVCW, de Waalse tegenhanger van de Vlaamse koepel van steden en gemeenten (VVSG). ‘De bonden vinden dat de focus moet liggen op het vast benoemen van contractuelen, niet op een aanvullend pensioen’, zegt UVCW- secretaris-generaal Louise-Marie Bataille. ‘Maar het is budgettair onmogelijk om die allemaal te statuariseren.’ Omdat de VVSG-regeling is opgezet door een federale instelling, is ze ook toegankelijk voor Waalse besturen.

Pensioenwonde

Met een tweedepijlerregeling leggen de besturen een pleister op de pensioenwonde. Contractuele ambtenaren hebben immers het werknemersstatuut. Daardoor kunnen ze niet rekenen op het veel royalere pensioen van hun vastbenoemde collega’s. Door voor hen een tweedepijlerpensioen te creëren, willen de lokale besturen stapsgewijs tegemoet komen aan dit onderscheid.

Meer (De Tijd pag 2 en 9)
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks